tradičná slovenská jednoduchá kuchyňa
Zemiaky máme v zimnom období úplne najradšej, na tisíc spôsobov ich pripravujem, ako prílohu, alebo aj ako hlavné jedlo☺️Úžasný granadír sa mi podaril. Ako je u mňa zvykom - prepašovala som doňho zeleninku a ozdravila špaldovými fliačkami. Už len kyslú kapustu nabrať, alebo cviklový šalát spraviť a úžasný, jednoduchý a lokálny obed pre celú rodinu na stole. Och, milujem slovenskú tradičnú kuchyňu.
Množstvo | Príprava |
5 porcií | 20 min |
Doba varenia |
15 min |
|
|
Zemiaky máme v zimnom období úplne najradšej, na tisíc spôsobov ich pripravujem, ako prílohu, alebo aj ako hlavné jedlo☺️Úžasný granadír sa mi podaril. Ako je u mňa zvykom - prepašovala som doňho zeleninku a ozdravila špaldovými fliačkami. Už len kyslú kapustu nabrať, alebo cviklový šalát spraviť a úžasný, jednoduchý a lokálny obed pre celú rodinu na stole. Och, milujem slovenskú tradičnú kuchyňu.
|
Čo budeme potrebovať
- 8 ks zemiaky
- 400 gram špaldové fliačky
- 1 ks červená cibuľa
- 1/3 ks pór
- 1 ks mrkva
- 1/4 ks zeler
- na dochutenie rasca, soľ, čerstvé bylinky, kurkuma, mletá červená paprika
Množstvo: porcií
Postup prípravy
- Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode cca 15 minút domäkka.
- Medzitým si dáme zovrieť vodu na fliačky a uvaríme podľa návodu v osolenej vode.
- Cibuľku si ošúpeme, nakrájame nadrobno a speníme minútku na trochu viac bravčovej masti, alebo olivovom oleji. Nakrájame si pór na polkolieska a spolu s rascou pridáme k cibuľke, zamiešame. Mrkvu a zeler si ošúpeme a nastrúhame najemno. Dohodíme k restovanej zmesi a necháme minútku prepojiť chute. Pridáme asi 1 PL mletej červenej papriky (aj viac výbornú chuť dodá), kurkumu, soľ, zamiešame a podlejeme trochou vody. Pod pokrievkou dusíme cca 8 minút.
- Uvarené cestoviny zlejeme z vody - 1/2 šálky vody si necháme bokom nakoniec. Do zeleniny pridáme cestoviny a poriadne zamiešame. Zemiaky si pučítkom jemne popučíme a zamiešame cestovinovú zmes. Posolíme, pridáme čerstvú vňaťku a polejeme trochou odloženej vody z cestovín, aby bol granadír vláčny.
Poznámka k receptu
TIP: K granadíru môžete podávať kyslú kapustu, zaváranú cviklu či uhorky. Výborne chutí aj cviklový šalát - uvarená cvikla vcelku aj so šupou, ošúpaná, nastrúhaná najemno, ochutená soľ, citrón šťava a kyslá smotana.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Granatír je veľmi chutný a veľmi sa neodlisuje od toho tradičného paprikovo cibulkoveho. Od dnes robim len takto pretože takto človek zje viac zeleniny a na chuti tá pridaná zelenina tomuto klasickému jedlu vôbec neuberie.
Macka presne takto to vnimam aj ja. tesim sa ze chutil :*
Granadir som robila podla Tinky prvykrat. Celkovo mam toto jedlo rada a recept nesklamal, velmi chutilo..sice zeler som nemala..ale aspon mrkvičku som dala..vyšlo toho celkom dost..nevošlo mi to do hrnca, musela som pri miešani premiestniť do velkej misy 🙂
Dnes sme mali na obed a vsetkym veeeelmi chutilo. Aj manzel sa zalizoval a to on celozrnne cestoviny nema velmi v oblube? Dakujeme Tinka za skvely recept?
Ja uz 20 rokov miesam kopu spenatu trosku uduseneho na cesnaku do granadiru. Vyzera to pekne s paprikovanymi zemiakmi a moj vnuk to ma velmi rad.