slovenská tradičná kuchyňa
Veľmi mám rada túto typickú slovenskú kuchyňu, pripravenú rýchlo, lacno a z lokálnych surovín. Pečienka na šťavičke, alebo aj srdiečka, to je istota, že sa u vás doma budú všetci zalizovať 🙂
Množstvo | Príprava |
3 porcie | 10 min |
Doba varenia |
15 min |
|
|
Veľmi mám rada túto typickú slovenskú kuchyňu, pripravenú rýchlo, lacno a z lokálnych surovín. Pečienka na šťavičke, alebo aj srdiečka, to je istota, že sa u vás doma budú všetci zalizovať 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 400 gram ryža
- 1 ks červená cibuľa
- 1/4 ks pór
- 500 gram kuracie pečienky
- rasca, gulášové korenie, kurkuma, mletá červená paprika, bobkový list, majoránka, soľ
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Do kanvice si dáme zovrieť vodu.
- Ryžu si poriadne premyjeme pod tečúcou vodou. Do hrnca dáme trochu olivového olej, necháme rozpáliť, pridáme ryžu a pol minútky poopekáme. Zalejeme vriacou vodou tak dva centimetre nad, ohen znížime, prikryjeme pokrievkou a varíme cca 10 min. Pozrieme, ako sa vyparila voda, vypneme, vhodíme kus masla, posolíme, zamiešame a necháme ešte pod pokrievkou dôjsť 10 min.
- Pečienky si nakrájame na malé kúsky. Čím menšie, tým chutnejšie. Ja ich zbavujem aj bielych kapilár - žiliek, ktoré pečienky majú. Tak zostanú úplne jemné.
- Cibuľku si nakrájame nadrobno a orestujeme ju na olivovom oleji cca 1 minútku. Nakrájame si aj pór, pridáme k cibuľke a osmažíme spolu pol minútky. Pridáme pečienky, drvenú rascu a restujeme spolu celé 5 minút. Pridáme gulášové korenie, kurkumu, bobkový list, zalejeme vodou tak, aby boli všetky ponorené a pod pokrievkou varíme 10 min.
- Keď sú uvarené, vyberieme bobkový list, osolíme, pridáme majoránku a ešte dochutíme podľa vlastnej chuti. Omáčku môžete jemne zahustiť zemiakovým škrobom - pol čajovej lyžicky v 1 PL vody, alebo aj nemusíte.
Poznámka k receptu
TIP: ryžu si môžete pred varením aj namočiť do vody na 4 hodiny, alebo zvečera do rána. Eliminuje sa tak arzén z ryže.
Do pečienok môžete pridať aj 1 čl dijonskej horčice, dodá výborne na chuti.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.