Domov / Recept / Štedrá vianočka

Štedrá vianočka

čaro vianoc ukryté <3

Štedrá vianočka
Print Recipe
Skrýva v sebe všetky štedré chute vianoc : orechy, mandle, mak aj med. Dokonalá na sviatočné ráno aj štedrú večeru, z kvalitných a zdravých múk, obohatená o ovsené vločky, výživná, vláčna a neskutočne chutná <3 Aj túto dobrotu som pripravila s profi kuchynským robotom Kenwood Titanium.
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Štedrá vianočka
Print Recipe
Skrýva v sebe všetky štedré chute vianoc : orechy, mandle, mak aj med. Dokonalá na sviatočné ráno aj štedrú večeru, z kvalitných a zdravých múk, obohatená o ovsené vločky, výživná, vláčna a neskutočne chutná <3 Aj túto dobrotu som pripravila s profi kuchynským robotom Kenwood Titanium.
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: vianočka
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Mlieko si dáme do hrnca aj s cukrom a medom a jemne zohrejeme, aby sa nám rozpustil cukor. Pozor mlieko musí byť teplé, ak bude moc horúce, zabijeme kvasnice. Do teplého mlieka rozmrvíme kvasnice, zamiešame a necháme ich vzísť cca 10 min.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky (meliem na elektrickom kávovom mlynčeku), pridáme soľ a zamiešame. Nasypeme orechy, hrozienka a mak. Pridáme vajce a vzídený kvások. Maslo dáme do hrnca kde bol kvások a na malom plyne ho rozpustíme. Pridáme k ostatným surovinám a necháme robotom vypracovať vláčne, mierne lepivé cesto. Trvá to cca 5 minút. Ak sa cesto moc lepí, že sa nevypracoval bochník, pridajte ešte trochu múky.
  3. Pripravíme si dosku, alebo podložku, ktorú pomúčime. Pomúčime si aj ruky a vyberieme cesto z misky na podložku. Trochu rukami zapracujeme - poprekladáme akoby chcete z papiera urobiť obálku. Cesto z krajov prekladáme dostredu. Rukou upravíme do bochníka. Misku si pomúčime, vložíme do nej cesto, prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo hodinu vykysnúť. Nešvindľujte a nechajte naozaj hodinu, musí strojnásobiť objem.
  4. Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Rozdelíme na 7 rovnakých dielov. Kúsky cesta po jednom berieme do rúk. Každé jedno si trochu rukami zapracujeme a ručne vyvaľkáme na hrubší valček - akoby pizza paličku s dĺžkou 35 cm. Prvé štyri takto prenesieme na plech s pečiacim papierom a upletieme z nich spodný diel vianočky, podľa obrázka nižšie. Začiatok a koniec zahneme.
  5. Z troch kúskov cesta, čo nám zostali, vypracujeme vrchný vrkoč úplne klasicky, podľa obrázka vyššie. Položíme na spodný diel vianočky. Prikryjeme a necháme ešte 30 min vykysnúť. Žĺtko, 1 čl vody a 1 čl rumu si zmiešame.
  6. Medzitým si zapneme rúru na 170 stupňov bez ventilátora. Pripravovanou zmesou vajíčka si potrieme celú vianočku. Posypeme plátkami mandlí a kokosovými chipsami. Finálne vykysnutú vianočku dáme do spodnej časti rúry (nie dostredu, ale o 1 mriežku nižšie) a pečieme približne 20 minút - dozlatova a pokým nám začne voňať. Ak by vám vrch príliš rýchlo hnedol, prikryte vianočku ešte jedným papierom na pečenie.
Zdieľaj tento recept so svojimi známymi a podpor tým moju stránku.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Pečené šišky

lepšie ako pražené 🙂 Pečené šišky Print Recipe Keď som zbadala tieto pečené šišky u …

2 komentáre

  1. Piekla som a je uuuuzasna 🙂 len mne sa tak viac roztiahla….zapisujem si do zapisnika od Teba 🙂

  2. Práve som ju dopiekla, trošku ju mám hnedšiu, ako na obrázku…neskoro som si všimla, že treba dať na spodok rúry. Ale ešte je to ok. Vonia úžasne a verím, že tak bude aj chutiť. Moja prvá Vianočka ever. Tieto Vianoce v znamení Tinkiných receptov 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *