Svokričkin posúch s nivou a zeleninou

Slané pečivo nielen na chrumkanie.

Svokričkin posúch s nivou a zeleninou
Svokričkin posúch s nivou a zeleninou
Hodnotienie: 11
Hodnotenie: 4.18
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vždy, keď prídeme k svokričke, tak nás prekvapí a poteší zároveň vynikajúcim jedlom. Ja vám tie babky obdivujem, ako vedia byť obetavé, variť a piecť vkuse za kalfas, aby len nebolo málo. Asi toto čaká aj nás. Tieto úžasne posúchy majú cesto nadýchané ako pavučinka, a zároveň je parádne chrumkavé. A tá šťavnatá smotanovo-slankavá plnka. Zeleninka navrchu celý posúch osvieži. Výborné namiesto pečiva alebo k sýtej jesennej fazuľovej polievočke. Dajte mi vedieť, či chutili. Potešíte ma, keď recept zazdieľate.
Množstvo Príprava
7 okrúhlych posúchov 45 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min. 60 min.
Množstvo Príprava
7 okrúhlych posúchov 45 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min. 60 min.
Svokričkin posúch s nivou a zeleninou
Svokričkin posúch s nivou a zeleninou
Hodnotienie: 11
Hodnotenie: 4.18
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vždy, keď prídeme k svokričke, tak nás prekvapí a poteší zároveň vynikajúcim jedlom. Ja vám tie babky obdivujem, ako vedia byť obetavé, variť a piecť vkuse za kalfas, aby len nebolo málo. Asi toto čaká aj nás. Tieto úžasne posúchy majú cesto nadýchané ako pavučinka, a zároveň je parádne chrumkavé. A tá šťavnatá smotanovo-slankavá plnka. Zeleninka navrchu celý posúch osvieži. Výborné namiesto pečiva alebo k sýtej jesennej fazuľovej polievočke. Dajte mi vedieť, či chutili. Potešíte ma, keď recept zazdieľate.
Množstvo Príprava
7 okrúhlych posúchov 45 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min. 60 min.
Množstvo Príprava
7 okrúhlych posúchov 45 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min. 60 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: okrúhlych posúchov
Postup prípravy
  1. Dáme vykysnúť kvások. Mierne zohrejeme mlieko, pridáme med, múku, rozmrvíme droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Medzitým si dáme roztopiť maslo, pridáme ho do misky, vlejeme mlieko, najemno nastrúhame uvarené zemiaky, pridáme soľ, nivu, žĺtky a rozmixujeme ponorným mixérom. Múky si dáme zvlášť do misky a prevzdušníme ručne metličkou. Do robota si pridáme vzídený kvások, zapneme miesenie na nižších otáčkach a postupne pridávame zmes múky a rozmixovanú zmes. Vypracujeme vláčne cesto. Ak sa lepí, pridáme trošku múky. Rukou ešte cesto trochu premiesime, spravíme krížik, posypeme múkou a necháme vykysnúť v prikrytej miske tak, aby strojnásobilo objem. S rukou ešte trochu premiesime, spravíme krížik, posypeme múkou a necháme vykysnúť v prikrytej miske tak, aby strojnásobilo objem.
  3. Medzitým si pripravíme plnku, všetky ingrediencie ručne premiešame.
  4. Pripravíme si taktiež zmes na potieranie. Do malého hrnca dáme rozpustiť bravčovú masť, vodu, soľ a zamiešame. Týmto budeme potierať plech aj cesto.
  5. Rúru si predhrejeme na 160 – 170 stupňov teplovzduch.
  6. Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a ručne rozvaľkáme na hrubší valec. Rozdelíme podľa toho, aký máme plech, menší či väčší. Ak budete robiť posúchy do kruhu a máte radi tenšie, rozdeľte na 7 častí. Ak hrubšie, také chlebové, deľte na 6 častí. Plech alebo zapekaciu panvicu potrieme pierkom so zmesou masti. Zoberieme jeden kúsok cesta a ručne ho porozťahujeme na pekáči. Opäť potrieme boky aj kraje masťovou zmesou. Vrch cesta potrieme smotanovou zmesou, posypeme v strede ešte trochou nivy a rozvrstvíme nakrájanú čerstvú zeleninu a koreniny – rajčiny, pór, papriku, uhorku, cibuľku, rasca, sezam, čili.
  7. Dáme piecť do rúry na 160-170 stupňov teplovzduch cca 15-20 min., keď zavonia a bude zlatavé, tak je hotové.
    Dáme piecť do rúry na 160-170 stupňov teplovzduch cca 15-20 min., keď zavonia a bude zlatavé, tak je hotové.
Poznámka k receptu

TIP: Do smotanovej zmesi môžete nastrúhať aj strúčik cesnaku. Posúch chutí výborne aj v mäsovej verzii so slaninkou či klobáskou.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 8 Hodnotenie: 4.63 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

7 komentárov

  1. Zdravim Vas, Tinka. Cim by som mohla v ceste nahradit nivu, kedze mam este male deticky, 2 a 3 rocne a oni este nivu nemozu. Dnes by som to chcela spravit na veceru.
    Dakujem za odpoved.

    Lucka

  2. Dobry den Tinka, vdaka za inspiraciu. Chcela by som sa vsak spytat, preco sa pred kysnutim robi na cesto krizik. Ma to nejaky vplyv na kysnutie, pripadne tym viem po case skontrolovat, ci cesto vykyslo? (napr. ak sa po case krizik v ceste strati, lebo ho cesto „pohlti“, neviem ci to inak vysvetlit 🙂 dakujem

    • Mila Betka, krizik sa spravi len rukou vo vzduchu, akoze pozehnanie cesta. Nasa babka to vzdy tak robila, aj ked krajala chlieb, najprv vo vzduchu nozom krizik a az potom zacala krajat.

  3. Babka urcite nepouziva spaldovu muku LOL

    • Mila Petra, spaldovu muku pouzivali aj nasi predkovia.Mozno tvoja babka nie, pravdepodobne jej babka ano.Spalda tu bola davno pred nami.Som rada, ze sa opat pouzivaju povodne obilniny. Tinka ten posuch vyzera nadherne.Cez tyzden sa chystam ho upiect, hadam sa mi to podari.Dakujem za tip.

  4. Posuch som piekla ovela dlhsie ako v navode, napriek tomu zostal v strede akoby nedopeceny, skor mazlavy. Boky a spodok krasne zlate, ale to vnutro neviem neviem…
    Neviete mi poradit co sa mohlo stat?
    Dakujem krasne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.