Zákusok môjho detstva. Maminka ho vždy robila na celý plech a zmizol rýchlosťou blesku. Teraz po rokoch, som ho našla v jej zápisníku receptov a volal sa že Tvarohový koláč od Beátky Dubasovej. Ak by sa tieto riadky niekedy dostali k pani Beátke, tak jej za tento úžasný kúsok zo srdca ďakujem. Ja som si ho urobila do formy ako tortu, vyzerá v reze úplne nádherne a nazvala som ho tvarohovým krémešom, lebo sa naozaj rozplýva ako ten najjemnejší krémeš na jazyku a osviežila som ho ríbezľami.
Zákusok môjho detstva. Maminka ho vždy robila na celý plech a zmizol rýchlosťou blesku. Teraz po rokoch, som ho našla v jej zápisníku receptov a volal sa že Tvarohový koláč od Beátky Dubasovej. Ak by sa tieto riadky niekedy dostali k pani Beátke, tak jej za tento úžasný kúsok zo srdca ďakujem. Ja som si ho urobila do formy ako tortu, vyzerá v reze úplne nádherne a nazvala som ho tvarohovým krémešom, lebo sa naozaj rozplýva ako ten najjemnejší krémeš na jazyku a osviežila som ho ríbezľami.
Rúru si zapneme na 180 stupňov, hore dole a pripravíme si 26 cm tortovú formu.
Ingrediencie na cesto dáme do misky a ručne spracujeme v cesto. Mokrými rukami ho rovnomerne ucapkáme vo forme až k okrajom.
Suroviny na plnku (všetky okrem ríbezli) si dáme do misky a ručne metličkou rozhabarkujeme. Je liate - tak to je v poriadku, nebojte sa. Vylejeme na cesto. Umyté a očistené ribezle vpúšťame rovnomerne do cesta. Dme piecť do rúry na 20 min.
5 min pred upečením si vyšľaháme sneh z bielkov, najprv so štipkou soli a potom zapracujeme cukor. Koláč vyberieme z rúry, znížime ju na 150 stupňov. Na koláč rovnomerne rozotrieme sneh a stierkou potiahneme také cípy, aby nebol rovný. Dáme ešte zapiecť na 10 min. Necháme vychladnúť, vrch ozdobíme ríbezľami a môžeme posypať aj prachom - lyofilizované ovocie si rozmixujeme.
Poznámka k receptu
TIP: Ak nemám tvaroh, tak do plnky pridám čo mám, pochúťkovú smotanu, alebo pribináčik, alebo čo mliečne mám doma, chutí aj tak stále výborne. Ríbezle môžete nahradiť aj iným drobným ovocím, napr. čučoriedkami, alebo lesnou zmesou.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Ahoj Tinka, chcem sa spýtat, aký tvaroh si použila? Hrudkovity alebo mäkký? Dakujem pekne 🙂
Ja by som určite pouzila jemný, pretože aj ricotta je jemná, je to tu spomenuté ako alternatíva k tvarohu.
Tinka prosim ta, ak orechy nemozem, čo miesto nich? Dakujem pekne. Monika
Neviem kde som urobila chybu, ale je to strašné tekuté po upečení. Cesto neostalo naspodku. Chutné to je, to hej. Ale je to kaša…;(
Aj ja som mala riedke to cesto som ďalšie piekla necelú hodinu