Tradičné slovenské koláčiky, ktoré chutia všetkým
Tento koláč máme veľmi radi, pretože má tenké cestíčko a véééľa šťavnatej plnky. Robila som ho už viackrát s rôznymi plnkami, ale najväčší favorit je u mňa orechová s brusnicami a tvarohová s malinami a ríbezľami. Vyskúšajte. Veľmi, preveľmi si pochutíte 🙂
Množstvo | Príprava |
2 frgále 26 cm kruhy | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
17 min | 60 min |
|
|
Tento koláč máme veľmi radi, pretože má tenké cestíčko a véééľa šťavnatej plnky. Robila som ho už viackrát s rôznymi plnkami, ale najväčší favorit je u mňa orechová s brusnicami a tvarohová s malinami a ríbezľami. Vyskúšajte. Veľmi, preveľmi si pochutíte 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- CESTO
- 200 gram špaldová hladká múka
- 50 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 125 ml teplé mlieko 3,5%
- 20 gram čerstvé droždie
- 35 gram pomletý trstinový cukor
- 1 ks žĺtok
- 60 gram zmäknuté maslo
- 1/2 citrón kôra
- 1 ks vajce
- ORECHOVÁ PLNKA
- 200 gram pomleté orechy
- 2 PL trstinový cukor
- 40 ml horúce mlieko
- 1 pohár brusnicový džem
- TVAROHOVÁ PLNKA
- 500 gram hrudkovitý tvaroh
- 1 kopcovitá čl pudingový prášok alebo škrob
- dľa chute pomletý trstinový cukor alebo med
- 1 ks vanilkový struk
- 200 gram maliny čerstvé alebo mrazené
- 1 hrsť ríbezle čerstvé alebo mrazené
Množstvo: 26 cm kruhy
Postup prípravy
- Do misky si navážime múky, pridáme štipku soli a prevzdušníme ručne metličkou. Do stredu urobíme jamku, do ktorej prilejeme časť mlieka, rozmrvíme droždie, posypeme trochou cukru a necháme vzísť kvások.
- Následne pridáme všetky ostatné ingrediencie na cesto okrem vajíčka, to si necháme na záver a robotom vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Ak sa lepí, prisypte ešte 1 pl múky. Prikryjeme a necháme 30 min. nakysnúť. Potom ceste opäť trochu poprekladáme a necháme ešte 30 min. nakysnúť.
- Medzitým si zarobíme obe plnky. Tvarohovú - tvaroh, puding, cukor a vanilkový struk si zmiešame. Orechovú - pomelieme si orechy, zalejeme horúcim mliekom, pridám cukor a zamiešame.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Každú dáme na papier na pečenie a prstami roztlačíme do kruhu s priemerom 26 cm. Kraje necháme vyššie a potrieme ich rozšlahaným vajíčkom. Toto vajíčko po potretí pridáme do tvarohovej plnky.
- Pripravíme si orechový frgál - roztiahnuté cesto si potrieme džemom a na vrch rovnomerne rozmrvíme orechovú časť. Tvarohový frgál - cesto potrieme tvarohovou plnkou a do plnky jemne vtlačíme čerstvé alebo mrazené ovocie. Môžete pridať aké máte radi.
- Pečieme na 170 stupňov hore dole bez ventilťtora každý cca 17 min. Keď sú okraje krásne zlatavé, je hotový.
Poznámka k receptu
TIP: Do orechového môžete namiesto brusnicového džemu dať na orechy zaváraný marhuľový kompót. Do tvarohového výborne chutí aj rebarbora. Do tvarohovej plnky dodá výbornú chuť aj trochu citrónovej šťavy.
Zdroj inspiracie receptu : www.spicycrumbs.cz
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Koláčik je úžasný, cesto krásne elastické, veľmi dobre sa s ním pracuje. Dali sme ale iba špaldovú hladkú, celozrnnú nie a robili sme rovno z dvojitej dávky, dva koláče sú pre našich chlapov málo 😀 orechový, tvarohový a makový, topka! Poznámka k orechovému, ten jeden pohár džemu naozaj treba, nám sa zdalo, že ako veľa, ale inak by bol suchý 🙂
Dobrý deň, neskúšali ste tento koláč v kvaskovej verzii? Ak áno, budem vďačná za recept. Zatiaľ nemám skúsenosť urobiť ho od oka 🙂