Jednoduchý, rýchly, neskutočne šťavnatý a fit 🙂
Ďalší mílnik v mojom živote: varený koláč. Áno, varený 😀 Keď by mi niekto niekedy povedal, že ja uvarím koláč, tak sa mu zasmejem 😀 Ale je fakt neskutočný! Tak šťavnatý, nadýchaný, neskutočne pružná a chutná piškóta s podtónom orechovej špaldy a mandlí, a tie šťavnaté slivky... Och, to je láska, to musíte vyskúšať 🙂 Vyšperkovaná verzia pre vás. Skúšala som ho 4x. Teraz je dokonalý 🙂
Množstvo | Príprava |
panvica priemer 24 cm | 15 min. |
Doba varenia |
10-12 min. |
|
|
Ďalší mílnik v mojom živote: varený koláč. Áno, varený 😀 Keď by mi niekto niekedy povedal, že ja uvarím koláč, tak sa mu zasmejem 😀 Ale je fakt neskutočný! Tak šťavnatý, nadýchaný, neskutočne pružná a chutná piškóta s podtónom orechovej špaldy a mandlí, a tie šťavnaté slivky... Och, to je láska, to musíte vyskúšať 🙂 Vyšperkovaná verzia pre vás. Skúšala som ho 4x. Teraz je dokonalý 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 3 PL trstinový cukor
- 25 pólky sliviek
- 80 ml voda
- 1-2 PL šťava zo sliviek
- 1 ČL citrón šťava
- 1 hrsť cranberries sušené, alebo hrozienka, sultánky
- 3 ks vajcia
- 3 PL hustý scukornatený med
- 1 ks vanilkový struk
- 3 PL špaldová hladká múka kopcovité
- 3 PL pomleté mandle kopcovité
- 30 gram maslo rozpustené
- 1 ČL bezfosfátový prášok do pečiva vínny kameň
Množstvo: 24 cm
Postup prípravy
- Vajcia si vyšľaháme s medom do peny. Pridáme vanilku a ručne zamiešame. Preosejeme múky nadvakrát a jemne zamiešame. Pridáme rozpustené maslo a jemne zamiešame. Prášok do pečiva pridáme nakoniec a jemne zamiešame.
- Na rozhorúčenú panvicu pridáme trstinový cukor a zalejeme vodou. Pomiešame a počkáme, kým začne bublať. Pridáme slivky (reznou stranou dolu), šťavu zo sliviek, prikryjeme a podusíme 2 minúty.
- Na slivky vylejeme vajíčkovú zmes, prikryjeme, znížime oheň a dusíme 10-12 minút. Kontrolujeme prstom, či je vrch pevný. Na panvicu si položíme tácku a koláč preklopíme tak, že slivky nám zostanú navrchu. Podávame so šlahačkou.
Poznámka k receptu
TIP : Ak nemáte mrazené slivky, použite domáce zavárané. Ak nemáte domáce, odporúčam tie z Alnatury Dm drogerie markt Slovensko alebo z Poctivý Farmár - slovenské potraviny. Aktuálne v ponuke aj v Lidl Slovensko.
Pôvodný video recept, z ktorého som čerpala inšpiráciu tu :
<a title="vareny kolac" href="https://www.tastemade.com/videos/upside-down-apple-cake">vareny kolac</a>
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Vyskúšala som tento netradičný koláč hlavne zo zvedavosti, ale nepodarilo sa mi ho vyklopiť z panvice. stred ostal prilepený trochu dlhšie a preto sa potrhal. Chuťovo bol však veľmi dobrý. Budem ho ešte určite skúšať, lebo sa mi zíde na dovolenke, kde nie je rúra na pečenie. Celkovo som mala pocit, že tam ide na začiatku dosť vody. Lebo kompótové slivky mali v sebe aj tak dosť šťavy. takže tam skúsim asi ubrať, aby bol pevnejší.
Ahoj Tinka. Robila som tento tvoj kolacik. Len neviem kde sa stratili v recepte tie hrozienka a citronova stava.
Ja som ho tiez skusala, vyklopila som ho v pohode, trosku dlhsie som varila, lebo som dala na uplne slabucky plamen. Co sa tyka hrozienok a citronovej stavy, pozerala som original receptu na obrateny jablkovy kolac, z ktoreho cerpala Tinka inspiraciu a tam boli hrozienka uvedene pri ovoci, teda dala som ich k slivkam a citronovu stavu som vyuzila hned ako som slivky rozpolila, tak som ich s nou poliala.
Kolacik mam este horuci, som zvedava na chut – moj med totiz nebol scukornateny, ale uplne obycajny tekuty.