vynikajúca dekorácia aj veľkonočné raňajky <3
Veľkonočné baranča <3 U nás veľmi obľúbené s masielkom na sviatočné rána. Chutí naozaj vynikajúco, jemne sladké cesto bábovkovo-piškótové, ktoré je zvláčnené tvarohom. V celom ceste je len 5 lyžíc cukru a chutí naozaj výborne.
Množstvo | Príprava |
27x18cm najdlhšie časti | 15 min |
Doba varenia |
45 min |
|
|
Veľkonočné baranča <3 U nás veľmi obľúbené s masielkom na sviatočné rána. Chutí naozaj vynikajúco, jemne sladké cesto bábovkovo-piškótové, ktoré je zvláčnené tvarohom. V celom ceste je len 5 lyžíc cukru a chutí naozaj výborne.
|
Čo budeme potrebovať
- 4 ks vajcia
- 5 PL trstinový cukor
- 1 ks vanilkový lusk
- 1 deci horúca voda
- 1 deci olivový olej
- 220 gram špaldová hladká múka T600 až T700
- 40 gram špaldová hladká celozrnná múka
- 20 gram strúhaný kokos pomletý
- 1 balenie bezfosfátový prášok do pečiva 12 gramov
- 200 gram jemný hrudkovitý tvaroh môžete dať aj celý 250 gram
Množstvo: najdlhšie časti
Postup prípravy
- Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov bez ventilátora.
- Bielka si vyšľaháme so štipkou soli do jemnej peny a postupne po lyžiciach pridávame cukor. Necháme zapracovať cca 1 minútu, pokým sa skoro úplne nerozpustí a sneh je tuhý. Pridáme po jednom žĺtka, zapracujeme a postupne pomaly lejeme horúcu vodu a potom pomaly olej. Necháme zapracovať vo vláčne nadýchané cesto.
- Múky, kokos aj prášok do pečiva si zmiešame dokopy. Preosejeme do zmesi a už len ručne krúživo zapracujeme všetku múku na krásne cesto. Rukami rozmrvíme do cesta tvaroh a jemne zamiešame. Cesto splaskne zapracovaním o polovicu, nevadí, má to tak byť.
- Barančeka si vymastíme olejom, vysypeme celozrnnou múkou, nalejeme do jednej polky celé cesto a druhou prikryjeme. Pečieme asi 45 min, pokým nám zavonia.
- Vyberieme z rúry a na jednu polku prehodíme studenú morkú utierku. Necháme pôsobiť 10 min. Utierku zoberieme a necháme ešte 5 min. Až potom následne každú stranu pomaly oddelíme. Ak vám to nejde, nadvihnite opatrne nožíkom, alebo prejdite po celej dĺžke nožíkom. Najmä opatrne, pomaly, aby sa vám neodtrhol.
- Vychladnutého barančeka potrieme rozpusteným maslom a ihneď posypeme kokosom. Môžete posypať aj pomletým trstinovým cukrom, alebo olejom a kokosom, či rozpustenou horkou čokoládou. Oči a nos mu urobíme zo sušeného ovocia, alebo vytvarujeme z datlovej pasty.
Poznámka k receptu
TIP : ak nemáte barančekovú formu, môžete si ho upiecť v bábovkovej.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Vyborny recept a podrobne rozpisany aj pre zaciatocnika ako som ja. Zabudla si ale napisat kam s vanilkovym luskom. Spomenul som si nan az ked bolo cesto vo forme. 🙁