Morské ryby hrajú v ľudskej výžive dôležitú rolu a mali by byť pravidelnou súčasťou jedálnička. Rybacie mäso a v ňom obsiahnutý tuk sú cenným zdrojom vitamínu A, B12 a D, jódu, železa a tiež tryptofánu – aminokyseliny, ktorá podporuje činnosť nervovej sústavy. Ryby sú totiž dôležitým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú významné zdravotné účinky.
Morské ryby hrajú v ľudskej výžive dôležitú rolu a mali by byť pravidelnou súčasťou jedálnička. Rybacie mäso a v ňom obsiahnutý tuk sú cenným zdrojom vitamínu A, B12 a D, jódu, železa a tiež tryptofánu – aminokyseliny, ktorá podporuje činnosť nervovej sústavy. Ryby sú totiž dôležitým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú významné zdravotné účinky.
Najprv si pripravíme Dollar chips (môžete pripraviť aj hodinu-dve dopredu, sú skvelé aj studené) - škrabkou, ručne, alebo strúhadlom si nakrájame zemiaky. Položíme ich na rozprestretú kuchynskú utierku a poriadne nasolíme. Zemiaky pustia vodu cca za 5-10 minút, ktorú osušíme ďalšou kuchynskou utierkou. Tento proces je dôležitý, nakoľko potom v trúbe nezhoria a zostanú tvrdé a chrumkavé ako originál chipsy. Na plech si dáme papier na pečenie a rozložíme zemiaky. Polejeme zľahka minimom oleja (ideálne olej nastriekame) a dáme piecť na 160 stupňov cca 15-20 minút. Treba ich sledovať, sú náchylné veľmi rýchlo zhorieť, aj za minútu.
Cuketu a mrkvu si ošúpeme so škrabkou. Na panvici si na masle speníme pór, strúčik cesnaku, soľ, vegetu, 4 druhy korenia (zelené, biele, hnedé, čierne), rascu, čerstvú bazalku a cviklové listy, pridáme našúpané špagety a restujeme cca 5-10 minút podľa chuti. Pridáme za lyžicu pesto genovese, príp. podľa chuti. Ak nemáte vôbec, nemusí byť, chuť je aj tak fantastická. Keď sa to našúpe, vyzerá toho byť strašne veľa, ale treba rátať s tým, že to stratí 2/3 objemu.
Lososa si umyjeme a okoreníme korením na ryby. Na panvici/grile rozpálime maslo, dáme kožou na spodok, zakryjeme panvicu, znížime plyn a dusíme. Otáčame z každej strany. Losos pod pokrievkou zostane úžasne šťavnatý. Bon appetit. 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Dobrý deň, prosím Vás, čo znamená “….pridáme našúpané špagety “. Taktiež v ingredienciách udávate mladú tekvicu, ale v postupe chýba. Dáva sa k tej restovanej zelenine, správne? Ďakujem za odpoveď.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Dobrý deň,
prosím Vás, čo znamená “….pridáme našúpané špagety “. Taktiež v ingredienciách udávate mladú tekvicu, ale v postupe chýba. Dáva sa k tej restovanej zelenine, správne? Ďakujem za odpoveď.