Domov / Recept / Biele špaldové rohlíky

Biele špaldové rohlíky

lepšie ako z obchodu 🙂 a pritom zdravé :*

Biele špaldové rohlíky
Biele špaldové rohlíky
Hodnotienie: 12
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa naučila pracovať so špaldovou múkou, pochopila ako pracuje a čo jej treba, aby bolo pečivo nadýchané ako pri pšeničnej ?. Nikdy som nemyslela že upečiem klasické biele rožky zo špaldy, ktoré budú nadýchané a budú chutiť ako z obchodu ?..no a oni chutia ešte lepšie ? Že toto spraví bravčová masť s cestom ? Neuveriteľné..Len mlčky sedíme, jeme a nevieme sa nabažiť. Verím, že bude chutiť aj vám :*
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Biele špaldové rohlíky
Biele špaldové rohlíky
Hodnotienie: 12
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa naučila pracovať so špaldovou múkou, pochopila ako pracuje a čo jej treba, aby bolo pečivo nadýchané ako pri pšeničnej ?. Nikdy som nemyslela že upečiem klasické biele rožky zo špaldy, ktoré budú nadýchané a budú chutiť ako z obchodu ?..no a oni chutia ešte lepšie ? Že toto spraví bravčová masť s cestom ? Neuveriteľné..Len mlčky sedíme, jeme a nevieme sa nabažiť. Verím, že bude chutiť aj vám :*
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Množstvo Príprava
9 rohlíkov 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 45 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: rohlíkov
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vody pridáme med a zamiešame. Rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme "vzísť" cca 10 min.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme masť, vzniknutý kvások a robotom 8-10 min vypracujeme nelepivé, elastické a na dotyk príjemné cesto podobné plastelíne. Každá múka saje inak, ak je cesto suché, pridajte ešte vodu. Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme kysnúť 45-60 min, podľa teploty v miestnosti - musí strojnásobiť objem.
  3. Rúru si zapneme na 220 až 250 stupňov, závisí od toho, ako silno vám pečie. Mne na 250 zhoreli, kamarátke sa podarili 🙂
  4. Cesto si rozdelíme na 8-10 rovnakých kúskov, každý by mal vážiť 80-90 gramov. Každý diel si postupne rozvaľkáme do trojuholníka a od širšej strany zrolujeme do rohlíka. Pár krát ešte rukami porolujeme, aby sa spojili všetky vrstvy dokopy. Ukladáme na plech, pričom nechávame medzery. Na jeden plech sa mi zmestilo 5 rohlíkov. Plech prikryjeme dvomi utierkami, aby nám neobschli a necháme ešte vykysnúť 20-25 min, pokým sa vlastne rozhorúči rúra . Video ako zrolujete rohlíky pozrite tu : Motanie rohlíkov
  5. Keď sú rohlíky vykysnuté, poprášime ich rozprašovačom s vodou, posypeme semienkami, alebo makom a dáme piecť do spodnej tretiny rúry na 5 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, vyvetráme, zavrieme a dopekáme ešte 9-11 min dozlatova.
  6. Upečené rohlíky preložíme na mriežku, aby nám zospodu unikalo teplo a necháme úplne vychladnúť. Ak ich budete jesť ešte teplé, budú vnútri mokré a zadusia sa.
Poznámka k receptu

TIP : všetky múky z tohto receptu kúpite napríklad aj v Lidl, Tescu..

Pri pečení môžete dať na spodok rúry starý plech a keď bude rozhorúčený, v momente ako dáme do rúry piecť rohlíky, vylejeme naň deci studenej vody, aby sa vytvorila zápara.

Pôvodný recept pochádza od autora Martina Kubíka.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Bleskové chlebové placky

Najrýchlejšie domáce pečivo Bleskové chlebové placky Hodnotienie: 20 Hodnotenie: 2.9 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept …

10 komentárov

  1. Tinka,mam otazocku :Bravcova mast sa da niecim inym nahradit?? 🙂 Domacu nemam a tie z obchodu ani za za nic !

  2. Dali by sa spraviť ako kvaskove? Aké pomery múk potomka zvoliť a aká by bola dobrá pečenia? Ďakujem

  3. Famózne 🙂 Aj ja ako pekár začiatočník som to zvládla na prvý šup 🙂 Skvelé rožky, všetkým chutili.

  4. Super su perfektne ?

  5. Sú vynikajúce, konečne naozaj nadýchané, tiež som skúšala kopec receptov a žiadne mi tak nechutili. Naposledy som vyskúšala presne tento recept využiť nie na rohlíky, ale na chlieb a bol vynikajúci, nadýchaný, žiadne ťažké špaldové pečivo ako doteraz.

  6. Tinka, ďakujem za úžasný recept, ja som použila obyčajnú múku 00 a maslo a výsledok bol nad moje očakávania. Naozaj odteraz už nič iné a použila som cesto aj na škoricove hniezda a cesto je naozaj výborné. Len som trošku šetrila soľou, čo už na úkor niečoho to musí byť. Všetko dobré prajeme a hlavne veľa chuti do ďalších receptov.

  7. Skvelý recept, fantázia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.