Domov / Recept / Cvikloto

Cvikloto

Úžasne krémové, talianske štavnaté cviklové rizoto 🙂

Cvikloto
Cvikloto
Hodnotienie: 14
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Cvikla má naozaj zvláštnu chuť, a preto sa jej veľa ľudí vyhýba. Naučte sa ju pripravovať a uvidíte ako vás milo prekvapí chuťou. Okrem chute obsahuje kopec prospešných látok. Je protirakovinotvorná, obsahuje meď, zinok, jód, draslík, horčík, vápnik, kremík, vlákninu a v neposlednom rade vitamín E, ktorý prospieva na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Takže poďme si spolu uvariť zdravie 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min.
Doba varenia
15-20 min.
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min.
Doba varenia
15-20 min.
Cvikloto
Cvikloto
Hodnotienie: 14
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Cvikla má naozaj zvláštnu chuť, a preto sa jej veľa ľudí vyhýba. Naučte sa ju pripravovať a uvidíte ako vás milo prekvapí chuťou. Okrem chute obsahuje kopec prospešných látok. Je protirakovinotvorná, obsahuje meď, zinok, jód, draslík, horčík, vápnik, kremík, vlákninu a v neposlednom rade vitamín E, ktorý prospieva na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Takže poďme si spolu uvariť zdravie 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min.
Doba varenia
15-20 min.
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min.
Doba varenia
15-20 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Na masle si dosklovita usmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájaný cesnak, pažítku a drvenú rascu.
  2. Cviklu aj mrkvu si ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme k cibuľke, premiešame a minútku podusíme. K zmesi pridáme ryžu, premiešame, podlejeme vínom, vodou a necháme otvorené variť. Tekutiny by malo byť presne toľko, ako ryže.
  3. Toto rizoto sa varí na malom ohni za častého miešania. Premiešajte to cca každé 2-3 minútky, aby vám neprihorelo. Keď sa voda vyparí, opäť vodu dolejeme. Varíme až do zmäknutia cca 15-20 minút. Rizoto má zostať vláčne, nie suché ani také, že bude plávať vo vode.
  4. Keď je rizoto mäkké, pridáme poriadny kus masla a nastrúhame kus parmazánu. Poriadne premiešame. Dochutíme troškou citrónovej štavy a osolíme. Servírujeme s čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom a strúhnutým parmezánom.
Poznámka k receptu

TIP : Originál talianske maslové rizoto sa robí z Arborio ryže. Ak však Arborio nemáte, resp. je pre vás pridrahé, nič nepokazíte ani klasickou ryžou. Moja obľúbená a v kuchyni milovaná je Carnaroli. Do rizota môžete pridať na začiatok aj 2 čerstvé lístky šalvie a bazalky.

Bon appetit 🙂

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

BB cestoviny

bleskové bryndzovo-brokolicové cestoviny BB cestoviny Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spojenie …

6 komentárov

  1. výborné, odporúčam – nedala som pizza korenie ale chilli, a to maslo na záver to nádherne zjemnilo 🙂

  2. Nie som si ista aka cvikla tam ide uvarena alebo surova?

  3. Tiez by ma zaujimalo ci treba predvarit cviklu 🙂

    • Ja ju surovú rozmixujem (nadstavec s S nožom) a potom krátko podusím.

      • aj ja som to tak robila. a samozrejme ze talianske kremove rizoto robim z arborio alebo carnaroli ryze, je to velky rozdiel podla mna. a podlieva sa postupne tekutinou, len trocha, a kym sa vypari a potom znova atd, nie naraz vsetka tekutina.

  4. Skvelé skvelé a este raz skvelé….
    Výborný raz-dva obed maximálne chutné.
    Tinka dakujem ze si…. 😀 😀 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.