Úžasne krémové, talianske štavnaté cviklové rizoto 🙂
Cvikla má naozaj zvláštnu chuť, a preto sa jej veľa ľudí vyhýba. Naučte sa ju pripravovať a uvidíte ako vás milo prekvapí chuťou. Okrem chute obsahuje kopec prospešných látok. Je protirakovinotvorná, obsahuje meď, zinok, jód, draslík, horčík, vápnik, kremík, vlákninu a v neposlednom rade vitamín E, ktorý prospieva na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Takže poďme si spolu uvariť zdravie 🙂
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 5 min. |
Doba varenia |
15-20 min. |
|
|
Cvikla má naozaj zvláštnu chuť, a preto sa jej veľa ľudí vyhýba. Naučte sa ju pripravovať a uvidíte ako vás milo prekvapí chuťou. Okrem chute obsahuje kopec prospešných látok. Je protirakovinotvorná, obsahuje meď, zinok, jód, draslík, horčík, vápnik, kremík, vlákninu a v neposlednom rade vitamín E, ktorý prospieva na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Takže poďme si spolu uvariť zdravie 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 150 gram ryža
- 1 ks červená cibuľa
- 1 ks cvikla
- 1/2 ks mrkva
- 1 strúčik cesnak
- 0,5 deci biele víno
- na dochutenie: maslo, pažítka, drvená rasca, parmezán, citrónová šťava, soľ, petržlenová vňať, muškátový oriešok
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Na masle si dosklovita usmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájaný cesnak, pažítku a drvenú rascu.
- Cviklu aj mrkvu si ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme k cibuľke, premiešame a minútku podusíme. K zmesi pridáme ryžu, premiešame, podlejeme vínom, vodou a necháme otvorené variť. Tekutiny by malo byť presne toľko, ako ryže.
- Toto rizoto sa varí na malom ohni za častého miešania. Premiešajte to cca každé 2-3 minútky, aby vám neprihorelo. Keď sa voda vyparí, opäť vodu dolejeme. Varíme až do zmäknutia cca 15-20 minút. Rizoto má zostať vláčne, nie suché ani také, že bude plávať vo vode.
- Keď je rizoto mäkké, pridáme poriadny kus masla a nastrúhame kus parmazánu. Poriadne premiešame. Dochutíme troškou citrónovej štavy a osolíme. Servírujeme s čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom a strúhnutým parmezánom.
Poznámka k receptu
TIP : Originál talianske maslové rizoto sa robí z Arborio ryže. Ak však Arborio nemáte, resp. je pre vás pridrahé, nič nepokazíte ani klasickou ryžou. Moja obľúbená a v kuchyni milovaná je Carnaroli. Do rizota môžete pridať na začiatok aj 2 čerstvé lístky šalvie a bazalky.
Bon appetit 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
výborné, odporúčam – nedala som pizza korenie ale chilli, a to maslo na záver to nádherne zjemnilo 🙂
Nie som si ista aka cvikla tam ide uvarena alebo surova?
Tiez by ma zaujimalo ci treba predvarit cviklu 🙂
Ja ju surovú rozmixujem (nadstavec s S nožom) a potom krátko podusím.
aj ja som to tak robila. a samozrejme ze talianske kremove rizoto robim z arborio alebo carnaroli ryze, je to velky rozdiel podla mna. a podlieva sa postupne tekutinou, len trocha, a kym sa vypari a potom znova atd, nie naraz vsetka tekutina.
Skvelé skvelé a este raz skvelé….
Výborný raz-dva obed maximálne chutné.
Tinka dakujem ze si…. 😀 😀 😀