bottles of homemade ketchup and tomatoes on old wood. tomato sauce

Kečup od maminky

pravý, poctivý, domáci

Kečup od maminky
Kečup od maminky
Hodnotienie: 106
Hodnotenie: 4.12
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Moji milí, prišiel čas na zavarenie toho najlepšieho kečupu na celom svete. Pre mňa je to najlepší kečup aký som v živote jedla. Neviem či je to tým, že je to recept od mamičky ale má skutočne dokonalo vyvážanú chuť, farbu aj vôňu. Keď raz ochutnáte, už iný chcieť nebudete. Aj vy ste si ho obľúbili. Recept si nalistujete v mojej rodinnej knizočke receptov TRR1 str. 228.
Množstvo Príprava
cca 3 litre 1 hodina
Doba varenia
1 hodina
Množstvo Príprava
cca 3 litre 1 hodina
Doba varenia
1 hodina
Kečup od maminky
Kečup od maminky
Hodnotienie: 106
Hodnotenie: 4.12
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Moji milí, prišiel čas na zavarenie toho najlepšieho kečupu na celom svete. Pre mňa je to najlepší kečup aký som v živote jedla. Neviem či je to tým, že je to recept od mamičky ale má skutočne dokonalo vyvážanú chuť, farbu aj vôňu. Keď raz ochutnáte, už iný chcieť nebudete. Aj vy ste si ho obľúbili. Recept si nalistujete v mojej rodinnej knizočke receptov TRR1 str. 228.
Množstvo Príprava
cca 3 litre 1 hodina
Doba varenia
1 hodina
Množstvo Príprava
cca 3 litre 1 hodina
Doba varenia
1 hodina
Čo budeme potrebovať
Množstvo: 3 litre
Postup prípravy
  1. Všetku zeleninu pokrájame alebo posekáme a varíme aj s koreninami jednu hodinu, pokým zelenina nie je mäkká. Kedysi dávnejšie som nechávala kečup odstaviť do druhého dňa, teraz si to už uľahčujem a pracujem s ním ihneď. Chuť kečupu je rovnako výborná.
  2. Vyberieme bobkový list aj klinčeky. Následne kečup rozmixujeme a prepasírujeme. Kečup necháme opäť zovrieť.
  3. Medzitým si poháriky dáme do rúry na 50 stupňov ohriať a do takých suchých ohriatych budeme liať kečup, potom sa nemusí sterilizovať, to teplo ho skonzervuje.
  4. Horúce nalievame do menších pohárov až po vrch, zatvoríme a dáme do suchého dunstu - deky a zabalíme. Kečup už nie je potom nutné stsrilizovať ani otáčať hore dnom. Necháme vychladnúť.
Poznámka k receptu

TIP: Ak sa vám zdá kečup príliš riedky, môžete nechať ešte dlhšie prevariť, prípadne zahustíme 2 PL solamylu, ktoré rozhabarkujeme v malom množstve studenej vody. Zavaríme do kečupu a necháme prevrieť. Ak nechcete pridávať solamyl, kečup nechajte dlhšie variť na malom ohni, aby sa tekutina vyparila a bol hustejší.

Menšie poháriky sú lepšie, nakoľko kečup v sebe nemá konzervačné látky, tým pádom v chladničke otvorený vydrží maximálne týždeň.

Poháre dobre umyjeme a poriadne vysuší.e, viečka vyvaríme a tiež poriadne vysušíme. Toto je dôležité, aby sa kečup nepokazil a nesplesnivel.

zdroj fotografie : jsonline.com

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Klíčkovanie klíčkov denník

Klíčky sú mikrorastlinky, ktoré vyrastú za pár dní z malých semienok. Obsahujú to najlepšie, čo môže v oblasti výživy dať mladá rastlinka zo semienka. Práve preto si nakličujeme semienka najmä v zime a v jarnom období, keď máme nedostatok vitamínov a chceme si posilniť imunitu a detoxikovať organizmus. Počas nakličovania sa v semienkach znásobujú živiny, vláknina, bielkoviny, vitamíny aj minerály. Klíčky obsahujú obrovské množstvo enzýmov, antioxidantov, aminokyselín, vitamínov aj minerálov, a to pri minimálnom množstve kalórií.

48 komentárov

  1. Nie som typ kuchárky domácej a mám problém vyčariť niečo,s čím by bol spokojný aj môj muž.Potrebujeme obaja zhodiť aspon 7-10kg Nie som schopná dať dohromady jedálny lístok,lebo on uznáva len zeleninu dopestovanú v záhrade/nie dovoz cudzina/ a ja nemám s tým skúsenosti,keďže som ešte donedávna zeleninu nemusela.Pomôžeš mi s tým?????P:S:Ani kúpené kura mi nechce.

  2. Jaroslava Bicekovs

    Ahoj Tinka,
    ten donaci kecup z toho mnozstva vychadza kolko 2dcl poharkov cca?
    dakujem

  3. Oľga Nadzamová

    Dnes som varila kečup podľa vašho receptu, skutočne je veľmi chutný Ďakujem urcite ešte jednu dávku uvarím.

  4. Mňamóóóózny, vyšlo mi desať malých pohárikov. 🙂

  5. Tinka, preco sa musi zelenina nechat odstat do druheho dna? Dakujem

  6. Uvarila som podla receptu a kecup je vynikajuci. Dakujem ??

  7. chcem sa opýtať či netreba bieliť paradajky?

  8. Dobry den, nie je v recepte sol, nechyba tam? Dakujem.

  9. kecup je fantasticky 🙂 ani nebolo treba nechat odstat do druheho dna, ani zahustovat, chut vynikajuca, urcite budem varit este 🙂 z dvojitej varky mi vyslo cca 6l kecupu 🙂

  10. Tinka ,
    čo ten Solamyl ?
    To si kečup môžem aj kúpiť.

    • Solamyl je skrob, takze nemyslim, ze by to bola taka katastrofa v porovnani s kupovanym. A dalej uvadza, ze ak niekto solamyl nechce, staci vyredukovat. ☺

    • Maria,Tinka tam pise ,ze ked nechcete nemusite dat solamyl,dlksie ho povarite,mam podobny recept a tiez robim bez solamylu

  11. Tinka a je tam ten cukor veľmi potrebný? 🙂 nakoľko ani ten z obchodu nám kvôli sladkosti nechutí 🙂

    • Trosku cukru by som urcite dala ide tam deci octu takze uplne bez cukru to bude kysle podla mna. Ja som dala tych 100g co je v recepte a pride mi akurat ale ved neni problem skusit to bez cukru a uvidite ci vam bude chutit ked tak ho dosypete neskor.

  12. Robila som ho podľa tohto receptu a ešte som pridala trošku muškátového oriešku a cesnak a výsledok bol famózny, určite ďakujem za tento recept kupovanému sa určite nevyrovná 🙂

  13. a kedy sa prosim pridava ten ocot? dakujem

  14. Tinka, ak dám feferónky bez zrniek bude kečup pikantnejsi? Nemám s nimi skúsenosť a chcem ho urobiť hlavne pre deti.
    Dakujem
    Anicka

  15. Dnes sme robili rovno 3itu davku bola to makacka ale vysledok je super 🙂 pridali sme trosku cierneho korenia a bazalku nabuduce este skusim ten cesnak co tu niekto spominal. Tinka mnam super recept !

  16. Toto je najfantastickejsi kepuc na svete :)))

  17. A nemohla by som trstinovy cukor nahradit steviou alebo xylitolom?

  18. Musím aj ja napísať…nakoľko moje deti sú veeeľmi kečupoidné tak som sa toho roku rozhodla pre domáci kečup. Stavila som na tento recept, presvedčili ma najmä tie pozitívne komentáre. Ale žiaľ sklamanie :/ deťom nechutí, zjedia ho lebo iný nemajú k dispozícií, ale nie s presvedčením…kečup nie je zlý, je chutný, ale nie je kečupový, veľmi tam cítiť tú cviklu a to pritom cviklu deti zbožňujú…takže za nás nie, budem skúšať iný recept…

    • Mam keď tak recept od babky, je s jablkami, veľmi chutný. Ak máte záujem, napíšte mi prosím Váš mail

      • Ahoj Slavka,
        vedeli by ste prosim aj mne poslat recept na spomenuty kecup?
        pripadne aj ine recepty od babky – tie su najlepsie:-))
        vopred velmi pekne dakujem
        janka

    • Ja cviklu varím zvlášť a k ostatným surovinám ju pridávam už uvarenú. Jej chuť je potom jemnejšia a nekazí celkovú chuť kečupu.

  19. Ahojte. Zabudla som dat ocot a cviklu a je perfektný aj tak ?

  20. Práve som dovarila kečup podľa tohto receptu a ozaj je veľmi chutný,odporúčam… a už aj zapisujem recept do zošita, v ktorom mám odskúšané recepty a slúžia na opakované varenie 🙂 minulého roku som robila podľa iného receptu a nedá sa porovnať.

  21. Vynikajúci kečup, varím pre deti tretí rok, pridám ešte troška čierneho korenia, nového korenia a zázvoru. Za mňa solamyl určite nie, celá detská výživa mi z neho splesnela.

  22. Ďakujem za super recept, chutí fantasticky, robila som ho 2x, na moje veľké prekvapenie chutí aj deťom 🙂 čo je pre mňa najdôležitejšie 🙂

  23. Vaše recepty sledujem, mám aj knižku od vás a zatiaľ sme vždy boli spokojní. Bohužiaľ nás tento recept sklamal. Chuť kečupu nie je dobrá, jedla som už o dosť lepšie domáce kečupy. Nechutí dcérke ani manželovi. Konzistencia a farba ok ale tá repa tam chuťovo preráža. Je to škoda, hodiny zbytočnej práce.

  24. Kečup je výborný, za mňa najlepší. Ďakujem za recept❤️

  25. Kecup je VYNIKAJUCI. Najlepsi domavi kecup aky som jedla.
    Varila som.ho o hodinu dlhsie ako je pisane v recepte cim sa zvyraznili chute a pr3d dovarenim som nastruhala trochu muskatoveho oriesku.
    Po komentarov som dala iba jednu cviklu kvoli farbe a vobec ju nie je v kecupe citit. Papriku som dala cervenu kapiu a cibulu fialovu. Dokonala chut. Musim este zohnat kvalitne rajciny a urobit jednu davku lebo sa rychlo mina. Za mna super recept.

  26. Kecup je VYNIKAJUCI. Najlepsi domaci kecup aky som jedla.
    Varila som.ho o hodinu dlhsie ako je pisane v recepte cim sa zvyraznili chute a pred dovarenim som nastruhala trochu muskatoveho oriesku.
    Po precitani komentarov som dala iba jednu cviklu kvoli farbe a vobec ju nie je v kecupe citit. Papriku som dala cervenu kapiu a cibulu fialovu. Dokonala chut. Musim este zohnat kvalitne rajciny a urobit jednu davku lebo sa rychlo mina. Za mna super recept.

  27. Kečup je super robím ho už roky akurát dávam menej papriky. Ďakujem za skvelý recept.

  28. Dobrý deň, išla som presne podľa receptu ale môj kečup je proste kyslo slaný , skôr mi pripomína pretlak ako kečup … Vy ho máte všetci sladký ???

  29. Dobrý deň. Myslíte,že by som mohla použiť aj cherry paradajky? Mam ísť dosť veľa a nestíhame jest 😆

  30. Toto nemyslite vážne, prečo by som mala dat do kečupu mrkvu alebo papriku? Možno by to bola dobrá calamada.. A Solamyl? Väčší nezmysel som ešte nevidela a ani nepočula. Kečup ma byt iba z paradajok

    • a už ste ho skúšali alebo takto chodíte komentovať všetky recepty, ktoré z presvedčenia robiť nikdy nebudete? 😀
      Ja som tiež bola prekvapená čo všetko tam ide, ale je výborný, a to som domáce kečupy „iba z paradajok“ neznášala.

  31. Dobrý deň, varila som už kečup z mnohých receptov, ale tento je NAJ…. Robím ho presne podľa receptu, Solamyl nepridávam, radšej ešte povarím, aby bol hustejší. Robím ho už tretí rok, samozrejme, z viacerých dávok, nie z jednej 🙂 a idem ho variť znova. Domáci je domáci….

  32. Včera som ho varila rovno 10 litrov, lebo viem, že je famózny. Varila som ho aj minulý rok. Nechávam dlhšie variť, aby bol hustý.

  33. Mala som veľké očakávania.Tinkine recepty sú famózne. Ale tento kečup nieeeee.
    Nechutí .Vadí mi tam cvikla, je nevýrazný, proste už nikdy ho robiť nebudem.

  34. Kečup je výborný a úplne teší naše chuťové bunky. Robím ho už tretiu sezónu a neviem si predstaviť robiť iný. Odporúčam cviklu len vyvarit, ale pred mixovaním vybrať, aby neprerážala inak vyváženú chuť.:-)… solamil tiež nepridávam. Ďakujem Tinka za výborný recept ….❤️

  35. dala som do neho 3 PL soli ako sa píše, pre mňa strašne slaný. Nie je to preklep ? davali ste aj vy tolko soli na 2 kg rajcin? ostatné recepty čo mam su tiez na dve kg rajcin ale 1 PL soli… dnes musim uvarit este jednu davku ale bez soli, aby sa premiešal..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.