Pečené šišky

lepšie ako pražené 🙂

Pečené šišky
Pečené šišky
Hodnotienie: 14
Hodnotenie: 4.36
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Keď som zbadala tieto pečené šišky u Lenky zo Zdravé pečenie, musela som vyskúšať. Sú neskutočné! Zvonku chrumkavé, vnútri hebké a nadýchané. Úplne dokonalé, celé zo zdravých surovín <3 Cesto bolo tak hebké a vláčne. Toto musíte vyskúšať :* Ja som si recept prerobila na kvasnice, nakoľko kvások už nemám, u lenky nájdete kváskovú verziu.
Množstvo Príprava
30 kusov 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 60 min
Množstvo Príprava
30 kusov 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 60 min
Pečené šišky
Pečené šišky
Hodnotienie: 14
Hodnotenie: 4.36
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Keď som zbadala tieto pečené šišky u Lenky zo Zdravé pečenie, musela som vyskúšať. Sú neskutočné! Zvonku chrumkavé, vnútri hebké a nadýchané. Úplne dokonalé, celé zo zdravých surovín <3 Cesto bolo tak hebké a vláčne. Toto musíte vyskúšať :* Ja som si recept prerobila na kvasnice, nakoľko kvások už nemám, u lenky nájdete kváskovú verziu.
Množstvo Príprava
30 kusov 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 60 min
Množstvo Príprava
30 kusov 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 60 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: kusov
Postup prípravy
  1. Mlieko si zohrejeme, aby bolo teplé (nie horúce), pridáme med, rozmrvíme kvasnice, zamiešame a necháme nabobtnať 10 min.
  2. Medzitým si do nádoby navážime múky, pridáme cukor, citrón šťavu, rum, vajce a maslo. Nalejeme vzídený kvások a pomiešame varechou, aby sa zmes spojila. Následne necháme vyhnietiť robotom 5 min, do úplne hladkého cesta. Ak by sa veľmi lepilo, prisypte ešte trochu múky.
  3. Zapracované jemne lepivé cesto si dáme na podložku a trochu zapracujeme rukami v múke. Akoby ste skladali obálku z papiera, z krajov dostredu. S cestom sa úžasne pracuje, je neskutočne hebké a elastické. Cesto trochu pomúčime a dáme do nádoby. Prikryjeme a necháme 60 min nakysnúť.
  4. Zapneme si rúru na 180 stupňov bez teplovzduchu, s teplovzduchom na 160 stupňov.
  5. Vykysnuté cesto dáme na pomúčený vál a jemne nahrubšie vyvaľkáme. Tak na 1.5 centimetra. Pohárom, alebo väčším vykrajovátkom vykrajujeme šišky, ktoré preložíme na plech s pečiacim papierom. Nechávame malé rozostupy. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 min podkysnúť.
    Vykysnuté cesto dáme na pomúčený vál a jemne nahrubšie vyvaľkáme. Tak na 1.5 centimetra. Pohárom, alebo väčším vykrajovátkom vykrajujeme šišky, ktoré preložíme na plech s pečiacim papierom. Nechávame malé rozostupy. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 min podkysnúť.
  6. Keď sú už podkysnuté, do stredu každej prstom zatlačíme a urobíme jamku. Dáme piecť na 14-15 min, pokým nezhnednú. Pripravíme si polevu : 30 gram masla, 1 PL rumu, 1 čl pomletého trstinového cukru si rozmiešame a hneď po upečení tým šišky celé potrieme. Keď vychladnú, navrch dáme kopku hustého džemu a môžeme pofrkať čokoládou. Prípadne šišky môžete aj dovnútra naplniť džemom.
    Keď sú už podkysnuté, do stredu každej prstom zatlačíme a urobíme jamku. Dáme piecť na 14-15 min, pokým nezhnednú. Pripravíme si polevu : 30 gram masla, 1 PL rumu, 1 čl pomletého trstinového cukru si rozmiešame a hneď po upečení tým šišky celé potrieme. Keď vychladnú, navrch dáme kopku hustého džemu a môžeme pofrkať čokoládou. Prípadne šišky môžete aj dovnútra naplniť džemom.
Poznámka k receptu

www.zdravepecenie.sk

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 10 Hodnotenie: …

12 komentárov

  1. Dnes otestovane..vyborne su. Aj moj anti-spaldovy manzel mal gucky za usami 🙂

  2. excelentné šišky, olizovali sme si všetky prstíky…TOPKA 🙂

  3. Vyborne sisky, dnes vyskusane, ozaj skvele recepty Tinka, inspirujem sa kazdy den…dakujem 🙂

  4. Tinka,dnes som ich skusila a su famozne!Mala som pred nimi velky respekt,ale fakt sa podarili.Robila som ich zo spaldovej a raznej muky a pochutili si aj moji chlapci,ktori zdrave kolaciky velmi nemusia.Dakujeeem

  5. Tinka, ďakujem za recept, práve som ich dopiekla. S cestom sa krásne pracovalo, nakynulo neskutočně :o) Aj mojim deťom chutilo a to tie moje „zdravé“ varianty jedál nemajú v láske :o)

  6. Výborne šišky, s cestom sa krásne pracovalo, krásne vykyslo, proste paráda. Pochutila si cela rodinka ?

  7. Mňamózne šišky. Super sa robili a veľmi chutili 🙂

  8. Perfektný recept, iný už ani skúšať nebudeme. Pochutili sme si všetci, nadychane, ako oblačik, super sa s cestom pracovalo. Môžem len odporučiť.??

  9. Tinka, chcem sa prosim opytat, im by sa dal ten rum v ceste aj v poleve nahradit? Odjakziva neznasam kolace, kde citit rumovu aromu. A okrem toho, by som ho rada vynechala aj kvoli detom nasim.☺️ Dakujeeeem

    • Ja to tiež mám s rumom tak. Tak z týchto šišiek ho proste len vynechám a sú super. Akurát som si po dnešnom dopečení a ochutnaní uvedomila, že by mi do cesta pasovalo aj trošku soli. Na také množstvo cesta asi aj celú čl.
      Ale aj tak sú tieto šišky proste super a máme ich veľmi radi?

  10. Parádne :-). V tejto krízovej situácii som musela nahradiť špaldovú celozrnnú múku hladkou obyčajnou, T 630 som ešte mala. I tak sú výborné! Jo a ešte som cesto dala vymiešať a vykysnúť do pekárne. Moc ďakujem, iné už robiť nebudem 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.