lepšie ako pražené 🙂
Keď som zbadala tieto pečené šišky u Lenky zo Zdravé pečenie, musela som vyskúšať. Sú neskutočné! Zvonku chrumkavé, vnútri hebké a nadýchané. Úplne dokonalé, celé zo zdravých surovín <3 Cesto bolo tak hebké a vláčne. Toto musíte vyskúšať :* Ja som si recept prerobila na kvasnice, nakoľko kvások už nemám, u lenky nájdete kváskovú verziu.
Množstvo | Príprava |
30 kusov | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
15 min | 60 min |
|
|
Keď som zbadala tieto pečené šišky u Lenky zo Zdravé pečenie, musela som vyskúšať. Sú neskutočné! Zvonku chrumkavé, vnútri hebké a nadýchané. Úplne dokonalé, celé zo zdravých surovín <3 Cesto bolo tak hebké a vláčne. Toto musíte vyskúšať :* Ja som si recept prerobila na kvasnice, nakoľko kvások už nemám, u lenky nájdete kváskovú verziu.
|
Čo budeme potrebovať
- 300 ml mlieko 3,5%
- 2 PL med
- 25 gram čerstvé dvoždie
- 420 gram špaldová hladká múka T 630
- 200 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 2 kopcovité PL pomletý trstinový cukor
- 2 čl citrón šťava
- 3 PL rum
- 100 gram maslo 82% tné rozpustené
- 1 ks vajce veľké, alebo 2 malé
- na potretie
- maslo, rum, cukor
Množstvo: kusov
Postup prípravy
- Mlieko si zohrejeme, aby bolo teplé (nie horúce), pridáme med, rozmrvíme kvasnice, zamiešame a necháme nabobtnať 10 min.
- Medzitým si do nádoby navážime múky, pridáme cukor, citrón šťavu, rum, vajce a maslo. Nalejeme vzídený kvások a pomiešame varechou, aby sa zmes spojila. Následne necháme vyhnietiť robotom 5 min, do úplne hladkého cesta. Ak by sa veľmi lepilo, prisypte ešte trochu múky.
- Zapracované jemne lepivé cesto si dáme na podložku a trochu zapracujeme rukami v múke. Akoby ste skladali obálku z papiera, z krajov dostredu. S cestom sa úžasne pracuje, je neskutočne hebké a elastické. Cesto trochu pomúčime a dáme do nádoby. Prikryjeme a necháme 60 min nakysnúť.
- Zapneme si rúru na 180 stupňov bez teplovzduchu, s teplovzduchom na 160 stupňov.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčený vál a jemne nahrubšie vyvaľkáme. Tak na 1.5 centimetra. Pohárom, alebo väčším vykrajovátkom vykrajujeme šišky, ktoré preložíme na plech s pečiacim papierom. Nechávame malé rozostupy. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 min podkysnúť.
- Keď sú už podkysnuté, do stredu každej prstom zatlačíme a urobíme jamku. Dáme piecť na 14-15 min, pokým nezhnednú. Pripravíme si polevu : 30 gram masla, 1 PL rumu, 1 čl pomletého trstinového cukru si rozmiešame a hneď po upečení tým šišky celé potrieme. Keď vychladnú, navrch dáme kopku hustého džemu a môžeme pofrkať čokoládou. Prípadne šišky môžete aj dovnútra naplniť džemom.
Poznámka k receptu
www.zdravepecenie.sk
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dnes otestovane..vyborne su. Aj moj anti-spaldovy manzel mal gucky za usami 🙂
excelentné šišky, olizovali sme si všetky prstíky…TOPKA 🙂
Vyborne sisky, dnes vyskusane, ozaj skvele recepty Tinka, inspirujem sa kazdy den…dakujem 🙂
Tinka,dnes som ich skusila a su famozne!Mala som pred nimi velky respekt,ale fakt sa podarili.Robila som ich zo spaldovej a raznej muky a pochutili si aj moji chlapci,ktori zdrave kolaciky velmi nemusia.Dakujeeem
Prosim.vas, kolko ste dali spaldovej a kolko raznej?
Tinka, ďakujem za recept, práve som ich dopiekla. S cestom sa krásne pracovalo, nakynulo neskutočně :o) Aj mojim deťom chutilo a to tie moje „zdravé“ varianty jedál nemajú v láske :o)
Výborne šišky, s cestom sa krásne pracovalo, krásne vykyslo, proste paráda. Pochutila si cela rodinka ?
Mňamózne šišky. Super sa robili a veľmi chutili 🙂
Perfektný recept, iný už ani skúšať nebudeme. Pochutili sme si všetci, nadychane, ako oblačik, super sa s cestom pracovalo. Môžem len odporučiť.??
Tinka, chcem sa prosim opytat, im by sa dal ten rum v ceste aj v poleve nahradit? Odjakziva neznasam kolace, kde citit rumovu aromu. A okrem toho, by som ho rada vynechala aj kvoli detom nasim.☺️ Dakujeeeem
Ja to tiež mám s rumom tak. Tak z týchto šišiek ho proste len vynechám a sú super. Akurát som si po dnešnom dopečení a ochutnaní uvedomila, že by mi do cesta pasovalo aj trošku soli. Na také množstvo cesta asi aj celú čl.
Ale aj tak sú tieto šišky proste super a máme ich veľmi radi?
Parádne :-). V tejto krízovej situácii som musela nahradiť špaldovú celozrnnú múku hladkou obyčajnou, T 630 som ešte mala. I tak sú výborné! Jo a ešte som cesto dala vymiešať a vykysnúť do pekárne. Moc ďakujem, iné už robiť nebudem 🙂