neskutočne chrumkavý a hebký
Zvonku neuveriteľne chrumkavý, vnútri nadýchaná striedka <3 Jeho chuť nádherne rozvinie niva a rozvonia medvedí cesnak. Navyše celý zo zdravých surovín <3 Nádherne variabilné cesto na slano aj sladko. Voilá, taký je podpecník. Zamilujete si ho od prvého hryzu až po posledný :*
Množstvo | Príprava |
3 kruhy rozmerovo ako veľká pizza | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
15 min | 30 min |
|
|
Zvonku neuveriteľne chrumkavý, vnútri nadýchaná striedka <3 Jeho chuť nádherne rozvinie niva a rozvonia medvedí cesnak. Navyše celý zo zdravých surovín <3 Nádherne variabilné cesto na slano aj sladko. Voilá, taký je podpecník. Zamilujete si ho od prvého hryzu až po posledný :*
|
Čo budeme potrebovať
- KVÁSOK
- 200 ml teplé mlieko
- 1 kocka čerstvé droždie 42 gram
- 1 čl trstinový cukor
- 2 PL špaldová hladká celozrnná múka
- CESTO
- 450 gram špaldová hladká múka T 630
- 100 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 300 ml mlieko 3,5%
- 200 ml olivový olej
- 1 ks vajce
- 1/2 čl himalájska soľ
- 2 ks niva
- 150 gram tvrdý syr
- 2 hrste medvedí cesnak
Množstvo: kruhy rozmerovo ako veľká pizza
Postup prípravy
- Suroviny na kvások si dáme do misky, zamiešame a necháme cca 10-15 min nabobtnať.
- Do misky si navážime múky, pridáme soľ a zamiešame. Do stredu si rozbijeme jedno vajce. K zmesi pridáme vzniknutý kvások, prilejeme mlieko s olejom a necháme robotom (alebo ručne) cca 10 min vymiesiť lepivé cesto. Cesto si posypeme ešte párkrát múkou a ručne trochu zapracujeme, aby sa odliepalo od stien misky. Nesmie byť však hutné, prisypávajte len zľahka. Má byť úžasne vláčne a jemné. Prikryjeme a necháme vykysnúť 30-45 min. Musí strojnásobiť objem.
- Rúru si predhrejeme na 180-200 stupňov (podľa toho, ako vám pečie) hore dole ventilátor.
- Cesto vyberieme z misky a predelíme na 3 rovnaké časti (ak chceme kruhy) alebo jeden celý na obdĺžnikový plech. Zapekaciu nádobu, alebo plech si vymastíme olejom a takými naolejovanými rukami poroztahujeme cesto. Hrúbku nechajte akú máte radi, či hrubší, alebo tenší. On ešte aj tak nakysne. Medvedí cesnak si nakrájame na malé slížiky a roztrúsime po ceste, posypeme nastrúhanou nivou okrem krajov, tie necháme taký centimeter dva suché - aby sme ich mohli ešte posypať syrom - posypte nastrúhaným. Cesnak ideálne, aby bol pod syrom, nech vám nezhorí. V prípade chuti ešte posoľte ale pozor, niva je slaná. Pečieme približne 15 min, resp. dozlatova, dochrumkava.
Poznámka k receptu
TIP: verzie môžete variabilovať podľa chuti, namiesto nivy pridať bryndzu, alebo zamiešanú pochúťkovú smotanu s pažítkou, prípadne aj nasladko, na vrch rozrvstvíte zavárané marhule a posypete mrveničkou z masla, pomletých mandlí, trstinového cukru a škorice.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dobry den, prosim Vas idem robit kvasok druhy krat v zivote. Muku mam dat priamo do mlieka s kvaskom ? dvihne sa mi ? ci mam najprv spravit kvasok z mlieka, drozdia a cukru a potom az ked bude dvhnuty pridat muku ??? Dakujem Martina
Martina všetko dokopy, ja miešam najprv mlieko a cukor na malom plameni aby sa mi to oteplilo, potom pridam muku a nakoniec nadrobím droždie. Stále miešam metličkou až kým to neni spojené a potom dám vykvasiť na 15 min, alebo kým sa nedvihne že sa dotýka tanierika na hrnčeku
Dobry den,
Ked mam doma klasicky kvasok z raznej muky, ktory pouzivam na pecenie chleba, mozem aj tu vyuzit?prikrmim ho a pridam tiez 2 PL ?
Dakujem:)eva
Tiež by ma to zaujimalo. Ďakujem
Mnaaaam, strasne dobre
Dobry den, je pomer mlieka spravny?? Na 550g muky uvadzate 200ml mlieka v kvasku, 300ml mlieka v ceste a 200 ml oleja
550g muky a 700 ml tekutin…to sa mi zvykne roztekat…dakujem
Tak presne toto napadlo aj mne…
Skladuje sa v chladnicke kvasok
Práve dorobený, je chrumkavý, vláčny, výborný, použila som bryndzu a slaninku. Určite ho budem robiť znova, super recept.
A ešte dodám, že recept som dodržala presne, aj množstvo mlieka a oleja, neroztekal sa. Pri miesení som trochu poprášila múkou ako je to aj v recepte. A kvások – múku som dala navrch a nakysol parádne.
Prave som to urobila a pride mi to velmi mastne a tazke?
zuzka niekde je zrada, pretoze ani mastny, ani tazky nie je…
Práve som ho dorobila,je fantastický, úplne jemnučký,vláčny, nabudúce skúsim na sladko
Skvelý, mäkkučky, jemný, nadýchaný….