Smotanový báleš s kôprom

vynikajúci, slovenský, babičkovský

Smotanový báleš s kôprom
Smotanový báleš s kôprom
Hodnotienie: 21
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vynikajúci smotanový báleš, ktorý má krásne nadýchanú jemnú striedku a zvonku je zľahka chrumkavý ? Navyše celošpaldový ? Nech vám chutí ako nám ? Ďakujem našej rodinnej priateľke Janke za úžasný recept :*
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Smotanový báleš s kôprom
Smotanový báleš s kôprom
Hodnotienie: 21
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vynikajúci smotanový báleš, ktorý má krásne nadýchanú jemnú striedku a zvonku je zľahka chrumkavý ? Navyše celošpaldový ? Nech vám chutí ako nám ? Ďakujem našej rodinnej priateľke Janke za úžasný recept :*
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: báleš na celý plech
Postup prípravy
  1. Najprv si necháme vzísť kvások. Do teplého mlieka pridáme med, rozmrvíme droždie a zamiešame. Necháme 10 minút postáť, aby sa nabobtnali.
  2. Medzitým si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame a prevzdušníme. Vlejeme vzídený kvások, pridáme olej a robotom necháme vypracovať cesto. Nádobu, v ktorej nám bude cesto kysnúť potrieme olejom. Pridáme cesto, posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme nakysnúť hodinu kysnúť, podľa teploty v dome, musí strojnásobiť objem.
  3. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov hore a dole.
  4. Vykysnuté cesto vyberieme a poprekladáme párkrát ako keď skladáte papier do obálky - z každého rohu chytíme a preložíme do stredu, aby sa nám pekne zapracovalo do bochníka. Stačí 5-6x. Ak sa lepí, naolejujte si ruky.
  5. Plytký plech si potrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto. Rukami porozťahujeme na všetky strany v tenké cesto. Ak sa nám lepia prsty, trochu si ich naolejujeme. Necháme ešte 30-40 minút zakryté podkysnúť.
  6. Kyslú smotanu si rozhabarkujeme s vajíčkom, dobre osolíme a pierkom jemne ponatierame celý báleš. Môže byť aj nahrubšie. Posypeme kôprom, posolíme a pečieme 12-15 minút dozlatova.
Poznámka k receptu

TIP : Kôpor môžete vynechať a báleš potrieť napríklad len rozhabarkovaným vajíčkom s olejom. Do cesta môžete nastrúhať aj dva uvarené zemiaky.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 8 Hodnotenie: 4.63 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

8 komentárov

  1. Mila Tinka, myslela som si, no co uz len na takom osuchu moze byt take neskutocne dobre, ved obycajny osuch?!?!?
    Ale ba!!!
    Robim ho aj ja 3 x do tyzdna, najcastejsie s bryndzou a nikdy som neverila, ze spaldova muka v kysnutom ceste je taka vyborna.
    Dakujem!!!

  2. skúšala som,musela som ho len dlhšie piecť, ale veľmi chutný 🙂 manžel zjedol polovicu plechu 😀

  3. Mam vela kopru a hladala som nejaky recept,kde ho spotrebovat.Tento bales je vynikajuci.doslova sme ho doma zozrali?.Ta chut je neskutocna.Urcite ho budem piect casto.Vdaka za recept.

  4. Je to naozaj dobre.
    Mala som dip z jogurtu tvarohu a karfiolu.. Dala som tam už len vajce a posypala.
    Piekla som to ale cca 20min.

  5. Tinka, môžem dať len čisto špaldovú múku ak nemam momentálne celozrnnú? Ďakujen

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.