vynikajúci, slovenský, babičkovský
Vynikajúci smotanový báleš, ktorý má krásne nadýchanú jemnú striedku a zvonku je zľahka chrumkavý ? Navyše celošpaldový ? Nech vám chutí ako nám ? Ďakujem našej rodinnej priateľke Janke za úžasný recept :*
Množstvo | Príprava |
1 báleš na celý plech | 20 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
15 min | 30-45 min |
|
|
Vynikajúci smotanový báleš, ktorý má krásne nadýchanú jemnú striedku a zvonku je zľahka chrumkavý ? Navyše celošpaldový ? Nech vám chutí ako nám ? Ďakujem našej rodinnej priateľke Janke za úžasný recept :*
|
Čo budeme potrebovať
- 200 ml mlieko 3,5% 1 pohár
- 1 čl med
- 1/2 kocky čerstvé droždie
- 230 gram špaldová hladká múka T 630 +/- 10gram
- 50 gram špaldová celozrnná múka
- 1 zarovnaná čl himalájska soľ
- 2 PL olivový olej
- 100 gram pochúťková smotana 1/2 kelímka
- 1 ks menšie vajce
- kôpor
Množstvo: báleš na celý plech
Postup prípravy
- Najprv si necháme vzísť kvások. Do teplého mlieka pridáme med, rozmrvíme droždie a zamiešame. Necháme 10 minút postáť, aby sa nabobtnali.
- Medzitým si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame a prevzdušníme. Vlejeme vzídený kvások, pridáme olej a robotom necháme vypracovať cesto. Nádobu, v ktorej nám bude cesto kysnúť potrieme olejom. Pridáme cesto, posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme nakysnúť hodinu kysnúť, podľa teploty v dome, musí strojnásobiť objem.
- Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov hore a dole.
- Vykysnuté cesto vyberieme a poprekladáme párkrát ako keď skladáte papier do obálky - z každého rohu chytíme a preložíme do stredu, aby sa nám pekne zapracovalo do bochníka. Stačí 5-6x. Ak sa lepí, naolejujte si ruky.
- Plytký plech si potrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto. Rukami porozťahujeme na všetky strany v tenké cesto. Ak sa nám lepia prsty, trochu si ich naolejujeme. Necháme ešte 30-40 minút zakryté podkysnúť.
- Kyslú smotanu si rozhabarkujeme s vajíčkom, dobre osolíme a pierkom jemne ponatierame celý báleš. Môže byť aj nahrubšie. Posypeme kôprom, posolíme a pečieme 12-15 minút dozlatova.
Poznámka k receptu
TIP : Kôpor môžete vynechať a báleš potrieť napríklad len rozhabarkovaným vajíčkom s olejom. Do cesta môžete nastrúhať aj dva uvarené zemiaky.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Mila Tinka, myslela som si, no co uz len na takom osuchu moze byt take neskutocne dobre, ved obycajny osuch?!?!?
Ale ba!!!
Robim ho aj ja 3 x do tyzdna, najcastejsie s bryndzou a nikdy som neverila, ze spaldova muka v kysnutom ceste je taka vyborna.
Dakujem!!!
skúšala som,musela som ho len dlhšie piecť, ale veľmi chutný 🙂 manžel zjedol polovicu plechu 😀
jeej velmi sa teším že Vám chutil:*
Mam vela kopru a hladala som nejaky recept,kde ho spotrebovat.Tento bales je vynikajuci.doslova sme ho doma zozrali?.Ta chut je neskutocna.Urcite ho budem piect casto.Vdaka za recept.
Je to naozaj dobre.
Mala som dip z jogurtu tvarohu a karfiolu.. Dala som tam už len vajce a posypala.
Piekla som to ale cca 20min.
Tinka, môžem dať len čisto špaldovú múku ak nemam momentálne celozrnnú? Ďakujen
Myslela som špaldovú hladkú múku 😁
Lucka ano samozrejme 💗