štavnatá, chutná a diétna
Úprava tresky na vode je moja najobľúbenejšia. Od malička mi ju takto pripravovala moja maminka. Je nuskutočne šťavnatá, chutná a navyše diétna. Ideálna aj pre najmenších. Maslovú chuť rybky krásne dopĺňa batátovo-šošovicové pyré, osvieži cukrová chuť špargle a zjemní holandská omáčka. Keď rutinu z varenia a jedenia povýšite na siedme gurmánske nebo 🙂 30 minútovka vrátane mrazenej ryby 🙂
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 15 min |
Doba varenia |
15 min |
|
|
Úprava tresky na vode je moja najobľúbenejšia. Od malička mi ju takto pripravovala moja maminka. Je nuskutočne šťavnatá, chutná a navyše diétna. Ideálna aj pre najmenších. Maslovú chuť rybky krásne dopĺňa batátovo-šošovicové pyré, osvieži cukrová chuť špargle a zjemní holandská omáčka. Keď rutinu z varenia a jedenia povýšite na siedme gurmánske nebo 🙂 30 minútovka vrátane mrazenej ryby 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 2 kocky filé z tresky
- 1 ks batát
- 6 PL červená šošovica alebo žltá šošovica
- 1/2 viazanička zelená špargľa 10 ks
- holandská omáčka
- 2 ks žĺtko
- 1 PL voda
- 1/2 čl biely ocot
- 1 čl citrón šťava
- 80 gram maslo 82% tné
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Rybu ak máte zamrazenú necháme ju rozmraziť. Ja ju vždy dám do nádoby aj s obalom s najteplejšou vodou, aká ide z kohútika a do 10 min je rozmrazená.
- Medzitým si ošúpeme batáty a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme do hrnca spolu so šošovicou, zalejeme vriacou vodou z kanvice a varíme 10 minút.
- Pripravíme si holandskú omáčku. Do hrnca si dáme zovrieť vodu, keď začne vrieť, znížime plyn a pridáme navrch kovovú alebo hlinenú misku. Pridáme žĺtka, vodu, ocot, citrónovú šťavu a soľ. Šľaháme ručne metličkou nad parou cca 3-5 minút, pokým nám zhuste a stane sa z nej krém. Nakoniec postupne prilievame rozpustené maslo, stále miešame. Naozaj opatrne na malom ohni a miešať, aby sa Vám z toho nespravila praženica. Dochutíme ešte muškátovým orieškom, prípadne soľou alebo citrónovou šťavou. Kto má rád môže pridať aj kôpor.
- Rozmrazené, alebo polorozmrazené kocky rybky si dáme na panvicu a zalejeme asi deci-deci a pol vody. Voda by mala byť do prvej 1/3 rýb, čiže menej ako polovica, len taká jemná vrstva na panvici. Posolíme, posypeme celou rascou a z každej strany po zovretí vody varíme 3 minútky. Pridáme maslo, vyžmýkame trochu šťavy z citrónu a necháme ešte minútku zredukovať na šťavu. Nasekáme čerstvú petrželku.
- Zelená špargľa sa nešúpe, odrežú sa len drevnaté konce - cca 1 cm. Medzitým, ako sa nám pripravuje rybka si do variacich zemiakov pridáme vcelku špargle a varíme 3 minútky. Špargle vyberieme, zlejeme vodu zo zemiakov, pridáme kus masla (môžete aj mlieko), trochu citrónovej šťavy, soľ, a pučítkom popučíme na kašu.
- Servírujeme s preliatou holandskou omáčkou.
Poznámka k receptu
filé z tresky preferujem nowaco - výborné, mäsité, bez konzervantov či vody
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Práve som dorobila a už je aj zjedené. Veľmi dobré naozaj!!! Ja som robila párkrát filé na oleji či masle a mäso boli vždy suché, nechutné…Na vode to nemá chybu a tá šťava, čo popritom vznikne je mňam!!! Aj pyré super! Na špargľu dnes nevydalo, ale tak špargľa s holandskou omáčkou nepotrebuje komentár 🙂
Dnes som robila podla tohto receptu tresku na vode, ale to je úžasná chuť. Chutné a rýchle…mňam. vždy som len ugrilovala na masle, ale táto je šťavnatá. Odteraz len takto robím 🙂
Vyborny recept. Chutny, rychly, zdravy a dokonca chuti aj mojej 20mesacnej dcerke, ktora doteraz rybky odmietala 🙂 Co si viac mozem priat? Snad sa mi nabuduce podari lepsia holandska omacka. Chutovo bola uzasna no ta konzistencia ?
nikuska mila, dakujem za tuto recenziu, mam z nej obrovsku radost a najma to, ze chuti aj vam aj detom aj vsetkym :*
Skvely spodob pripravy ryby.Tresku uz robim iba na vode s roznymi prilohami.