Štedrá vianočka

čaro vianoc ukryté <3

Štedrá vianočka
Štedrá vianočka
Hodnotienie: 28
Hodnotenie: 4.18
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Skrýva v sebe všetky štedré chute vianoc : orechy, mandle, mak aj med. Dokonalá na sviatočné ráno aj štedrú večeru, z kvalitných a zdravých múk, obohatená o ovsené vločky, výživná, vláčna a neskutočne chutná <3
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Štedrá vianočka
Štedrá vianočka
Hodnotienie: 28
Hodnotenie: 4.18
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Skrýva v sebe všetky štedré chute vianoc : orechy, mandle, mak aj med. Dokonalá na sviatočné ráno aj štedrú večeru, z kvalitných a zdravých múk, obohatená o ovsené vločky, výživná, vláčna a neskutočne chutná <3
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Množstvo Príprava
1 vianočka 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: vianočka
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Mlieko si dáme do hrnca aj s cukrom a medom a jemne zohrejeme, aby sa nám rozpustil cukor. Pozor mlieko musí byť teplé, ak bude moc horúce, zabijeme kvasnice. Do teplého mlieka rozmrvíme kvasnice, zamiešame a necháme ich vzísť cca 10 min.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky (meliem na elektrickom kávovom mlynčeku), pridáme soľ a zamiešame. Nasypeme orechy, hrozienka a mak. Pridáme vajce a vzídený kvások. Maslo dáme do hrnca kde bol kvások a na malom plyne ho rozpustíme. Pridáme k ostatným surovinám a necháme robotom vypracovať vláčne, mierne lepivé cesto. Trvá to cca 5 minút. Ak sa cesto moc lepí, že sa nevypracoval bochník, pridajte ešte trochu múky.
  3. Pripravíme si dosku, alebo podložku, ktorú pomúčime. Pomúčime si aj ruky a vyberieme cesto z misky na podložku. Trochu rukami zapracujeme - poprekladáme akoby chcete z papiera urobiť obálku. Cesto z krajov prekladáme dostredu. Rukou upravíme do bochníka. Misku si pomúčime, vložíme do nej cesto, prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo hodinu vykysnúť. Nešvindľujte a nechajte naozaj hodinu, musí strojnásobiť objem.
    Pripravíme si dosku, alebo podložku, ktorú pomúčime. Pomúčime si aj ruky a vyberieme cesto z misky na podložku. Trochu rukami zapracujeme - poprekladáme akoby chcete z papiera urobiť obálku. Cesto z krajov prekladáme dostredu. Rukou upravíme do bochníka. Misku si pomúčime, vložíme do nej cesto, prikryjeme dvomi utierkami a necháme poctivo hodinu vykysnúť. Nešvindľujte a nechajte naozaj hodinu, musí strojnásobiť objem.
  4. Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Rozdelíme na 7 rovnakých dielov. Kúsky cesta po jednom berieme do rúk. Každé jedno si trochu rukami zapracujeme a ručne vyvaľkáme na hrubší valček - akoby pizza paličku s dĺžkou 35 cm. Prvé štyri takto prenesieme na plech s pečiacim papierom a upletieme z nich spodný diel vianočky, podľa obrázka nižšie. Začiatok a koniec zahneme.
    Po vykysnutí si cesto rukou oddelíme od misky po celom obvode a prenesieme ho na pomúčenú podložku. Rozdelíme na 7 rovnakých dielov. Kúsky cesta po jednom berieme do rúk. Každé jedno si trochu rukami zapracujeme a ručne vyvaľkáme na hrubší valček - akoby pizza paličku s dĺžkou 35 cm. Prvé štyri takto prenesieme na plech s pečiacim papierom a upletieme z nich spodný diel vianočky, podľa obrázka nižšie. Začiatok a koniec zahneme.
  5. Z troch kúskov cesta, čo nám zostali, vypracujeme vrchný vrkoč úplne klasicky, podľa obrázka vyššie. Položíme na spodný diel vianočky. Prikryjeme a necháme ešte 30 min vykysnúť. Žĺtko, 1 čl vody a 1 čl rumu si zmiešame.
  6. Medzitým si zapneme rúru na 170 stupňov bez ventilátora. Pripravovanou zmesou vajíčka si potrieme celú vianočku. Posypeme plátkami mandlí a kokosovými chipsami. Finálne vykysnutú vianočku dáme do spodnej časti rúry (nie dostredu, ale o 1 mriežku nižšie) a pečieme približne 20 minút - dozlatova a pokým nám začne voňať. Ak by vám vrch príliš rýchlo hnedol, prikryte vianočku ešte jedným papierom na pečenie.
    Medzitým si zapneme rúru na 170 stupňov bez ventilátora. Pripravovanou zmesou vajíčka si potrieme celú vianočku. Posypeme plátkami mandlí a kokosovými chipsami. Finálne vykysnutú vianočku dáme do spodnej časti rúry (nie dostredu, ale o 1 mriežku nižšie) a pečieme približne 20 minút - dozlatova a pokým nám začne voňať. Ak by vám vrch príliš rýchlo hnedol, prikryte vianočku ešte jedným papierom na pečenie.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 10 Hodnotenie: …

13 komentárov

  1. Piekla som a je uuuuzasna 🙂 len mne sa tak viac roztiahla….zapisujem si do zapisnika od Teba 🙂

  2. Práve som ju dopiekla, trošku ju mám hnedšiu, ako na obrázku…neskoro som si všimla, že treba dať na spodok rúry. Ale ešte je to ok. Vonia úžasne a verím, že tak bude aj chutiť. Moja prvá Vianočka ever. Tieto Vianoce v znamení Tinkiných receptov 🙂

  3. Ingrid Šimoniková

    vianočku som robila podla návody ale nevydarila sa vôbec

  4. Neskusali ste nahodou aj jej kvaskovu verziu?

  5. Vianocka bola po 35min stale nedopecena zvnutra pricom vrch aj spodok uz priharal.po dopeceni bola tvrda a rozpadavala sa.ani nam sa vobec nepodarila

  6. Perfektne. Robila som už 4x a stále super?

  7. Úžasná už inú ani nerobím.

  8. Aj ja som piekla výborná, mäkkúcka, už som skúšala veľa tinkinych receptov zatial boli všetky dobre výborne ani jeden nesklamal.

  9. Tinka, ako by sa dal recept upravit na kvaskovy? 🙂 Dakujem.

  10. Vianočka je skutočne úžasná. Robila som ju niekoľkokrát a vždy sa vydarila. Kamarátky si pýtajú zakaždým recept. V mojej rúre ju však musím piecť dlhšie. 25 minút je skutočne málo.

  11. K receptu som prišla pred Vianocami vďaka mojej sestre, ktorá bola spokojná a veru aj ja som bola veľmi spokojná. Tak isto 2-ročnej dcére a manželovi veľmi chutila, aj iným čo ju ochutnali. Moja prvá Vianocka, ku ktorej sa stále vraciam a dnes opäť idem piecť. Konečne zdravý variant, ktorý aj nasýti bez toho, aby ste museli zjesť celú vianočku ? Ďakujeme za recept ?

  12. Bola fantastická 🙂 dávala som 2 PL múky naviac, krásne nakysla. Piekla som ju teda dlhšie, do rúry som ju dala hneď pri zapnutí a aj som ju nakoniec prikrývala papierom, aby vrch moc nezhorel. Ale výsledok stál za to. Dôkazom je spokojná napapaná rodina 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.