5 * jedlo u Vás na stole. Neskutočne rozpadajúce sa krehké a jemné mäsko s výraznou gurmánskou omáčkou, ktorá dodáva dominantnosť celej chuti a jemné aromatizované pyré. Posledná bodka je nasladlá skaramelizovaná mrkvička. Už viem, ako vyzerá gurmánske nebo <3 Ďakujem mojej super kamarátke Katke, že mi prezradila jej dokonalý recept :* PS : Už dávno som nemala taký problém dopísať recept 😀 Slinky mi stekajú po celej klávesnici 😀
5 * jedlo u Vás na stole. Neskutočne rozpadajúce sa krehké a jemné mäsko s výraznou gurmánskou omáčkou, ktorá dodáva dominantnosť celej chuti a jemné aromatizované pyré. Posledná bodka je nasladlá skaramelizovaná mrkvička. Už viem, ako vyzerá gurmánske nebo <3 Ďakujem mojej super kamarátke Katke, že mi prezradila jej dokonalý recept :* PS : Už dávno som nemala taký problém dopísať recept 😀 Slinky mi stekajú po celej klávesnici 😀
Nebojte sa kúpiť kilo líčok. Keď sa zbaví blán tak zostane na 3-4 porcie. Líčka si očistíme od hrubej vrchnej kože a nakrájame na väčšie kocky (5x5 cm). Osolíme, okoreníme a zprudka opečieme na rozpálenej bravčovej masti. Dáme bokom. Mrkvu, zeler, cibuľu, jablko si nakrájame na menšie kúsky a pridáme do panvice, kde sme robili mäsko. Keď je málo masti, pridáme masť. Osmahneme cca 3 minutky a pridáme ošúpaný a roztlačený cesnak, rascu, tymián, mletú červenú papriku, slivky a párkrát premiešame. Do zmesi prilejeme víno a paradajkové pyré. Necháme chvíľu zredukovať a vložíme mäsko.
A teraz dva spôsoby prípravy. Ja som robila v tlakovom hrnci. Priliala som cca 3 deci vody, zavrela tlakový hrniec a varila od momentu písknutia 50 min. Ak nemáte tlakový hrniec prilejte cca pol litra vody a varte na miernom ohni pod podchýlenou pokrievkou 2.5 hodiny. Sem tam premiešajte, ak sa voda moc vyparí dolejte ďalšiu.
Asi 10 min pred tým, ako sa nám mäsko pripraví si začneme pripravovať pyré. Zemiaky, zeler aj petržlen si ošúpeme, nakrájame nadrobno a dáme do hrnca. Pridáme jeden strúčik cesnaku a petržlenové stonky (bez vňate, tú použíjeme na ozdobu) ak nemáte petržlen použite pažítku. Cca 5 stoniek. Zalejeme vodou a necháme variť 25 min.
Mäsko z hrnca vyberieme a omáčku prepasírujeme cez sitko, aby sa nám zo zeleniny stala omáčka. Dáme naspäť do hrnca a podľa potreby buď zredukujeme, alebo prilejeme ešte trochu vody. Vhodíme cca 50 gram masla, ochutíme soľou, trochou citrónovej šťavy a ak je málo sladká trochou medu. Do šťavy vrátime mäsko.
Keď máme zeleninu na pyré hotovú, vylejeme vodu, pridáme veľký kus masla, trochu mlieka alebo smotany a ručným pučítkom urobíme pyré. Dochutíme soľou, muškátovým orieškom a trochou citrónovej šťavy.
Podávame s karamelizovanou mrkvou. Mrkvu si našúpeme škrabkou na zeleninu a osmahneme sprudka 2-3 min na masle , pridáme med, sójovú omáčku a soľ.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Milá Tinka, tak zajtra idem na to a uvarím toto nebicko v papulke … už len pri čítaní receptu sa mi zbiehajú sliny ? znie fajtasticky a verím tomu, že to bude chuťová bomba, ktorú vyčarí harmónia zeleniny, vína, byliniek a korenín… myslim, že do omáčky supnem aj jablko ? a sušené slivky a trochu Worcesterskej omáčky. No a tá karamelizovana mrkva bude čerešničkou na torte ? .. ďakujem
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Milá Tinka, tak zajtra idem na to a uvarím toto nebicko v papulke … už len pri čítaní receptu sa mi zbiehajú sliny ? znie fajtasticky a verím tomu, že to bude chuťová bomba, ktorú vyčarí harmónia zeleniny, vína, byliniek a korenín… myslim, že do omáčky supnem aj jablko ? a sušené slivky a trochu Worcesterskej omáčky. No a tá karamelizovana mrkva bude čerešničkou na torte ? .. ďakujem