nadýchané, poctivé zemiakové a zdravšie 🙂
Zemiakové pagáčiky - pampúšiky ste si okamžite obľúbili a mizli z vášho plechu rýchlosťou blesku. Mám z toho takú radosť. Z toho istého cesta som pripravila aj langoše, jemnučké s plnou chuťou zemiakov v ceste spraví dokonalú chuť. Ešte sú aj zdravšie, pretože sa nevyprážajú, len na minime oleja opekajú aj napriek tomu sú ako pampúšiky. Len som zabudla orátať, koľko ich z cesta vyjde. Dáte mi vedieť? Tak nech vám chutia.
Príprava |
20 min |
Čas na oddych počas varenia |
30-60 min |
|
|
Zemiakové pagáčiky - pampúšiky ste si okamžite obľúbili a mizli z vášho plechu rýchlosťou blesku. Mám z toho takú radosť. Z toho istého cesta som pripravila aj langoše, jemnučké s plnou chuťou zemiakov v ceste spraví dokonalú chuť. Ešte sú aj zdravšie, pretože sa nevyprážajú, len na minime oleja opekajú aj napriek tomu sú ako pampúšiky. Len som zabudla orátať, koľko ich z cesta vyjde. Dáte mi vedieť? Tak nech vám chutia.
|
Čo budeme potrebovať
- 135 ml mlieko 3,5%
- 1/2 ks čerstvé drožie 22 gram/alebo 9 gram sušené
- 1 čl med
- 200 gram špaldová hladká múka T600 až 700
- 30 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 1 čl himalájska soľ
- 140 gram zemiaky váha v uvarenom stave! cca 2 zemiaky
- 4 PL olivový olej plus na potieranie
Množstvo:
Postup prípravy
- Najprv si pod vodou umyjeme zemiaky a dáme ich v šupke v celku variť domäkka. Trvá to 30-45 minút, podľa veľkosti zemiakov. Zemiaky scedíme a dáme ich vychladnúť najrýchlejšie von, alebo do chladničky.
- Pripravíme si kvások - mlieko jemne zohrejeme (musí byť teplé, nemôže byť horúce), primiešame med a rozmrvíme kvasnice. Necháme nabobtnať 10 minút.
- Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručnou metličkou poriadne dokola premiešame. Metlička krásne nadýcha múku. Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k múke a spolu s olejom. Vlejeme vzídený kvások a zamiešame vareškou. Necháme postáť 10 minút, aby sa nám suroviny prepojili a ručne cesto zapracujeme do bochníka. Cesto sa bude lepiť, nepodsypaváme, naolejujeme si ruky. Celú dobu, čo budeme pracovať s múkou, budeme používať olej. Cesto prikryjeme dvomi utierkami a necháme vykysnúť pol až hodinu, závisí od teploty, ktorú máte doma. Cesto narastie trojnásobne.
- Ruky si trochu naolejujeme, odtŕhame z cesta a rukami porozťahujeme na tenko tak, že okraje zostanú trochu hrubšie a stred je tenký. Do panvice nalejeme trochu olivového oleja a opečieme z oboch strán dozlatova. Krásne sa napuchnú. Nepoužité cesto dajte do sáčku a takto vydrží v chladničke aj dva dni. Kedykoľvek vytiahnete a opečiete čerstvé.
Poznámka k receptu
TIP: Z tohto istého cesta si môžete pripraviť aj zemiakové pagáčiky, recept nájdete tu na stránke.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Mňam lepsie som nejedla, su skvele 🙂
Na vrch som si urobila s kvapkou olivového oleja+pretlačený cesnak s bazalkou…. Jedna skvelá vec 😉
Uzasne langose, uz budem robit len tieto! Uplne lahodne a nevieme sa ich dojest. Perfektne, že sa to tolko nesmazi, staci len kusok olivovehon oleja. Od vas Tinka varim casto a rada a dakujem za vase uzasne recepty.
Dobrý deň, môžem vedieť, koľko ich bude z tejto dávky, ďakujem.
mnam výborné vyšlo mi 5 kúskov takže nabuduce s dvojitej davky
výborne langoše vždy robím z dvojitej davky – ale miesto uvareného zemiaku som už dala zemiakovo mrkvovu kašu, alebo aj upečenu maslovú tekvicu a boli vyborne – s cesnakom a olivovým olejom