talianska klasika po slovensky 😀
Základ každej minestrone je kopec zeleniny, ideálne čo najviac druhov, osmahnutý cesnak, koreniny a krátka úprava. Polievka sa vám odvďačí neskutočne plnou chuťou. Krásne zasýti, keďže zeleniny je viac ako vody a ak pridáte aj strukovinu a obilovinu (také ovsené vločky) máte perfektnú zmes rastlinnej bielkoviny 🙂 Ja som ju povýšila ešte o betaglukán navyše - hlivu. Ak pridáte medvedí cesnak, ktorý je aktuálne v sezóne, úplne si pochutíte :*
Množstvo | Príprava |
6 porcií | 10 min |
Doba varenia |
15 min |
|
|
Základ každej minestrone je kopec zeleniny, ideálne čo najviac druhov, osmahnutý cesnak, koreniny a krátka úprava. Polievka sa vám odvďačí neskutočne plnou chuťou. Krásne zasýti, keďže zeleniny je viac ako vody a ak pridáte aj strukovinu a obilovinu (také ovsené vločky) máte perfektnú zmes rastlinnej bielkoviny 🙂 Ja som ju povýšila ešte o betaglukán navyše - hlivu. Ak pridáte medvedí cesnak, ktorý je aktuálne v sezóne, úplne si pochutíte :*
|
Čo budeme potrebovať
- 4 strúčik cesnak
- 1 hrsť medvedí cesnak
- 1 hrsť čerstvý špenát
- 6 väčšie hlavičky hliva ustricová
- 1 ks kaleráb menší
- 1 ks batát menší
- 1 ks cuketa menšia
- 1 ks mrkva
- 5 ks rajčiny
- 2 PL červená šošovica alebo žltá
Množstvo: porcií
Postup prípravy
- Najprv si dáme do kanvice zovrieť vodu. Pripravíme si zeleninu, nakoľko postup bude rýchly. Každú si pripravte zvlášť, aby mala svoje miesto a nebola zmiešaná. Ošúpeme a nakrájame cesnak na tenké kolieska. Medvedí cesnak a špenát na malé slížiky, Hlivu si omyjeme a nakrájame na malé šlížiky. Kaleráb, batát a cuketu na menšie kocky, mrkvu nastrúhame nahrubo. Rajčiny prekrojíme na trojo.
- Na olivovom oleji si asi 10 sekúnd speníme cesnak, Pridáme medvecí cesnak, špenát a ďalších 10 sekúnd rozvoniame. Pridáme hlivu a opekáme cca 1 minútku. Pridáme kalerám, batát a cuketu a ďalšiu minútku restujeme. Pridáme nastrúhanú mrkvu, rajčiny a ďalšiu minútku. Nakoniec pridáme drvenú rascu, kurkumu, červenú šošovicu, zalejeme vodou z kanvice asi tak centimeter nad a necháme bublať a variť presne 13 min.
- Do mixéra si vyberieme rajčiny, 3-4 žufanky z polievky a za hrsť čerstvej petrželky a bazalky. Rozmixujeme na hladký krém a pridáme k polievke. Dolejeme podľa potreby horúcou vodou, pridáme kus masla, vyštikáme šťavu z polky citróna a asi 1 čl prípadne viac medu. Dosolíme podľa chuti.
Poznámka k receptu
Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte na začiatok aj pór prípadne šalotku, mletú červenú papriku a trochu sójovej omáčky.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.