šťavnatý kokosový závin
Moji milí sladká víkendovka. Bounty bašta je u nás jeden z najobľúbenejších závinov, milujem to cesto. je jednoduché a fantasticky sa s ním pracuje. Výborná je aj tvarohová plnka, v lete robím s čerstvými jahodami a rebarborou a v zime s mrazenými čerešňami. Plnku zvyknem robiť aj tvarohovú s čerstvými jahodami a rebarborou, alebo hrozienkami, chutí úúúplne fantasticky. Múku dávam špaldovú hladkú s celozrnnou a o 20 gramov menej. Do plnky výrazne menej cukru a čokoládu horkú. Tak nech vám chutí.
Moji milí sladká víkendovka. Bounty bašta je u nás jeden z najobľúbenejších závinov, milujem to cesto. je jednoduché a fantasticky sa s ním pracuje. Výborná je aj tvarohová plnka, v lete robím s čerstvými jahodami a rebarborou a v zime s mrazenými čerešňami. Plnku zvyknem robiť aj tvarohovú s čerstvými jahodami a rebarborou, alebo hrozienkami, chutí úúúplne fantasticky. Múku dávam špaldovú hladkú s celozrnnou a o 20 gramov menej. Do plnky výrazne menej cukru a čokoládu horkú. Tak nech vám chutí. |
Čo budeme potrebovať
- CESTO
- 180 g špaldová hladká múka
- 50 g špaldová celozrnná múka
- 25 g čerstvé droždie alebo 1/2 balíka sušené, kvások
- 20 g trstinový cukor
- 50 g maslo
- 80 ml teplé mlieko 3,5%
- 1 ks vajce
- štipka himalájska soľ
- Kokosovo-čokoládová plnka
- 120 ml mlieko 3,5%
- 30 g trstinový cukor
- 20 g maslo 82% tné
- 1 ks vanilkový lusk
- 100 g strúhaný kokos
- 2 balíčky horká čokoláda
- na tvarohovú plnku
- 500 gram tvaroh
- 2 PL strúhaný kokos
- 3 PL trstinový cukor
- 1 čl citrónová šťava
- 1 ks žĺtko
- na potretie
- 1 ks žĺtka
- trochu vody
Množstvo:
Postup prípravy
- Mlieko si zohrejeme, pridáme cukor, 1 PL múky, rozmrvíme droždie a zamiešame. Necháme vzísť kvások. Medzitým si pridáme do nádoby ostatné suroviny na cesto, pridáme kvások a vymiešame nelepivé cesto. Ak sa cesto trochu lepí, prisypeme múku. Misku si vymažeme olejom a zakryté cesto v nej necháme vykysnúť 20 minút. Následne cesto preložíme do chladničky na 4 hodiny. Ak nemáte čas čakať, s cestom sa dá pracovať aj ihneď.
- Medzitým si pripravíme plnku, ktorú chceme použiť. Na kokosovú si zohrejeme mlieko, maslo, cukor, vanilku, pokým sa rozpustí - nevaríme, dáme bokom, primiešame kokos a necháme vychladnúť. Na tvarohovú plnku si spolu zmiešame všetky jej ingrediencie.
- Ak pracujeme s cestom z chladničky, necháme ho 30 minút ohriať pri izbovej teplote a vyvaľkáme ho na tenký obdĺžník. Do stredu umiestnime plnku a na to položíme za sebou čokoládu. Dlhšie strany narežeme na hrubšie pásiky, protilahlé strany zoberieme a prekrížime cez plnku do stredu. Takto zapletieme celý závin a necháme zakryté vykysnúť ešte pol hodinku.
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov bez ventilátora.
- Vykysnutý závin si potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou a dáme piecť do rúry na cca 20 minút.
Poznámka k receptu
Zdroj receptu: http://www.napadynavody.sk/cokoladova-bounty-basta-p862
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
vyborny a rychly….ja robim makovy a orechovy, lebo vtedy je nas najdrahsiii spolubyvajuci najspokojnejsi…?☕?