Mrkvové kari so šošovicou a ryža

výnimočné vegetariánske jedlo

Mrkvové kari so šošovicou a ryža
Mrkvové kari so šošovicou a ryža
Hodnotienie: 23
Hodnotenie: 4.39
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Naozaj milujem vegetariánske jedlá, ktoré ma svojou vôňou a prepojením chutí dostanú do kolien. A pritom z obyčajných, dostupných a lacných ingrediencií. Navyše, keď chutí aj mäsožravcom, to je pre mňa naozajstné zadosťučinenie. Je to bezlepkove jedlo a viete si ho pripraviť aj bez láktózy či kazeínu.
Množstvo Príprava
3 porcie 15 min
Doba varenia
25 min
Množstvo Príprava
3 porcie 15 min
Doba varenia
25 min
Mrkvové kari so šošovicou a ryža
Mrkvové kari so šošovicou a ryža
Hodnotienie: 23
Hodnotenie: 4.39
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Naozaj milujem vegetariánske jedlá, ktoré ma svojou vôňou a prepojením chutí dostanú do kolien. A pritom z obyčajných, dostupných a lacných ingrediencií. Navyše, keď chutí aj mäsožravcom, to je pre mňa naozajstné zadosťučinenie. Je to bezlepkove jedlo a viete si ho pripraviť aj bez láktózy či kazeínu.
Množstvo Príprava
3 porcie 15 min
Doba varenia
25 min
Množstvo Príprava
3 porcie 15 min
Doba varenia
25 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Najprv si dáme zovrieť vodu do kanvice (robím to pre urýchlenie a zovretie jedla). 4 Mrkvičky si ošúpeme, prekrojíme napoly a nakrájame na polkolieska. 1 mrkvu si ošúpeme a nastrúhame najemno. Ryžu si premyjeme pod vodou.
  2. Do hrnca si dáme trochu olivového oleja, pridáme nastrúhanú mrvku a pol minútky opražíme. Pridáme premytú ryžu a spolu ešte pol minútky opražíme. Zalejeme vriacou vodou centimeter nad, prikryjeme a dusíme na úplne stiahnutom ohni domäkka cca 10 min. Keď sa voda vyparí, vypneme a necháme ešte pod pokrievkou dôjsť 5 min. Pred podávaním posolíme, pridáme kus masla (alebo ghee) a zamiešame.
  3. Cibuľky si nakrájame nadrobno a speníme dve minútky na olivovom oleji (bravčovej masti, alebo kokosovom oleji - čo preferujete) dosklovita. Medzitým si nakrájame nadrobno cesnak a pridáme k restovanej zmesi. Necháme prevoňať cca pol minútky. Pridáme drvenú rascu, indické korenie (alebo kari korenie - oboje sú zmes orientálneho korenia), pokrájanú mrkvu, dijon horčicu a zalejeme vodou z kanvice asi centimeter nad. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme 15-20 min, pokiaľ bude mrkva mäkká.
  4. Následne pridáme šošovicu, dolejeme ešte trochu vodou a už odokryté varíme cca 7 min. Na záver už podľa chute, alebo intolerancie zahustíme maslom, prípadne trochou šlahačkovej smotany, alebo bezlaktózovej smotany, alebo kokosovým mliekom a necháme zredukovať, prípadne zahustíme trochou vody a trochou škrobu. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Poznámka k receptu

TIP : ak máte radi orientálne pikantné chute, kľudne pridajte najemno nastrúhaný zázvor, kayenské korenie alebo mierne chilli.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

BB cestoviny

bleskové bryndzovo-brokolicové cestoviny BB cestoviny Hodnotienie: 14 Hodnotenie: 4.64 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spojenie …

16 komentárov

  1. super. po dlhsej doby bol moj maly syn ochotny zjest nieco na obed. dala som menej kari a dijon a spravila som k tomu bulgur. dakujem

  2. Jednoducho,rychlo a chutne navarene! Ja mozem taketo zelinove jedla a moja dcera /2,5 r./zje vsetko co zjem aj ja 🙂
    Za mna,ze mňam 😉

  3. Vynikajuce jedlo. S malou dušičkou som to naservirovala manzelovi na večeru a zachutilo mu. A dokonca som urobila chute aj synovi v Anglicku s tym kari. Vďaka za inšpiraciu.:-)

  4. Prosím vás šošovica v surovom stave, alebo nejako napred tepelne upravená?

  5. ked to chcem urobit pre rocne dieta mozem zahustit aj postruhanym zemiakom, surovým?

  6. Mati v ingredienciach ti chyba kari korenie 🙂

  7. Tinka, dakujem za vynikajuci recept ? Velmi sme si pochutili a hlavne som ulahodila aj mojmu synovi, ktory si potrpi na zdrave a chutne jedlo. Takze nabuduce mu urcite uvarim dalsi z tvojich vege receptov ?

  8. Naše obľúbené jedlo. Ďakujem, Tinka.

  9. Vynikajúce jedlo 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.