výnimočné vegetariánske jedlo
Naozaj milujem vegetariánske jedlá, ktoré ma svojou vôňou a prepojením chutí dostanú do kolien. A pritom z obyčajných, dostupných a lacných ingrediencií. Navyše, keď chutí aj mäsožravcom, to je pre mňa naozajstné zadosťučinenie. Je to bezlepkove jedlo a viete si ho pripraviť aj bez láktózy či kazeínu.
Množstvo | Príprava |
3 porcie | 15 min |
Doba varenia |
25 min |
|
|
Naozaj milujem vegetariánske jedlá, ktoré ma svojou vôňou a prepojením chutí dostanú do kolien. A pritom z obyčajných, dostupných a lacných ingrediencií. Navyše, keď chutí aj mäsožravcom, to je pre mňa naozajstné zadosťučinenie. Je to bezlepkove jedlo a viete si ho pripraviť aj bez láktózy či kazeínu.
|
Čo budeme potrebovať
- 1 ks biela cibuľa
- 1 ks červená cibuľa
- 1 strúčik cesnak
- 4-5 ks mrkva stredná veľkosť
- 4 PL červená šošovica
- 3 čl dijon horčica
- 300 gram ryža
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Najprv si dáme zovrieť vodu do kanvice (robím to pre urýchlenie a zovretie jedla). 4 Mrkvičky si ošúpeme, prekrojíme napoly a nakrájame na polkolieska. 1 mrkvu si ošúpeme a nastrúhame najemno. Ryžu si premyjeme pod vodou.
- Do hrnca si dáme trochu olivového oleja, pridáme nastrúhanú mrvku a pol minútky opražíme. Pridáme premytú ryžu a spolu ešte pol minútky opražíme. Zalejeme vriacou vodou centimeter nad, prikryjeme a dusíme na úplne stiahnutom ohni domäkka cca 10 min. Keď sa voda vyparí, vypneme a necháme ešte pod pokrievkou dôjsť 5 min. Pred podávaním posolíme, pridáme kus masla (alebo ghee) a zamiešame.
- Cibuľky si nakrájame nadrobno a speníme dve minútky na olivovom oleji (bravčovej masti, alebo kokosovom oleji - čo preferujete) dosklovita. Medzitým si nakrájame nadrobno cesnak a pridáme k restovanej zmesi. Necháme prevoňať cca pol minútky. Pridáme drvenú rascu, indické korenie (alebo kari korenie - oboje sú zmes orientálneho korenia), pokrájanú mrkvu, dijon horčicu a zalejeme vodou z kanvice asi centimeter nad. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme 15-20 min, pokiaľ bude mrkva mäkká.
- Následne pridáme šošovicu, dolejeme ešte trochu vodou a už odokryté varíme cca 7 min. Na záver už podľa chute, alebo intolerancie zahustíme maslom, prípadne trochou šlahačkovej smotany, alebo bezlaktózovej smotany, alebo kokosovým mliekom a necháme zredukovať, prípadne zahustíme trochou vody a trochou škrobu. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Poznámka k receptu
TIP : ak máte radi orientálne pikantné chute, kľudne pridajte najemno nastrúhaný zázvor, kayenské korenie alebo mierne chilli.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
super. po dlhsej doby bol moj maly syn ochotny zjest nieco na obed. dala som menej kari a dijon a spravila som k tomu bulgur. dakujem
Dnes som to robila na obed, nemala som sladku smotanu, tak som pridala trochu bieleho jogurtu. Poznam podobnu verziu- kari sosovica s klasickou sosovicou, kari a cesnakom ale aj toto je super a este rychlejsie. Dakujem za inspiraciu, velka dobrota.
Janka poprosím vás o rcpt na relaxx11@azet.sk
Ďakujem
Jednoducho,rychlo a chutne navarene! Ja mozem taketo zelinove jedla a moja dcera /2,5 r./zje vsetko co zjem aj ja 🙂
Za mna,ze mňam 😉
tešim sa že Vám chutilo:*
Vynikajuce jedlo. S malou dušičkou som to naservirovala manzelovi na večeru a zachutilo mu. A dokonca som urobila chute aj synovi v Anglicku s tym kari. Vďaka za inšpiraciu.:-)
Prosím vás šošovica v surovom stave, alebo nejako napred tepelne upravená?
Určite surová. Je uvarená aj bez namáčania za chvíľku.
ano presne tak surova 🙂
ninka ak nepisem inak vzdy je to surovy stav :*
ked to chcem urobit pre rocne dieta mozem zahustit aj postruhanym zemiakom, surovým?
jasne zuzi bezproblemov :*
Mati v ingredienciach ti chyba kari korenie 🙂
Tinka, dakujem za vynikajuci recept ? Velmi sme si pochutili a hlavne som ulahodila aj mojmu synovi, ktory si potrpi na zdrave a chutne jedlo. Takze nabuduce mu urcite uvarim dalsi z tvojich vege receptov ?
Naše obľúbené jedlo. Ďakujem, Tinka.
Vynikajúce jedlo 🙂