Vynikajúci recept na ľahký a zdravý obed z jedného pekáča 🙂 U nás sa kapor nikdy nevyprážal. Garantujem vám, že ak raz ochutnáte tú chrumkavú praskajúcu kôrku, už inak ho chcieť nebudete 🙂 Jeho vyváženú pečenú chuť s nádychom pomarančov výborne dopĺňa pečená zelenina s podtónom korenín a citróna. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Vynikajúci recept na ľahký a zdravý obed z jedného pekáča 🙂 U nás sa kapor nikdy nevyprážal. Garantujem vám, že ak raz ochutnáte tú chrumkavú praskajúcu kôrku, už inak ho chcieť nebudete 🙂 Jeho vyváženú pečenú chuť s nádychom pomarančov výborne dopĺňa pečená zelenina s podtónom korenín a citróna. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Kapra v celosti bez hlavy, vnútorností si večer namočíme do mlieka a necháme ho postáť cez noc. Ráno ho otočíme, neskôr ešte raz otočíme. Mlieko vytiahne pachuť ryby a zostane maslová. Ak nestíhate cez noc, minimálne na 2 hodiny.
Kapra si od mlieka opláchneme pod prúdom vody. Na hlboký pekáč dáme na kríž oproti sebe dve ploché varešky, aby sa nám kapor nepripiekol kožou o pekáč. Kapra z oboch strán trošku pokvapkáme olivovým olejom, posolíme zvonka aj znútra a posypeme korením na ryby. Dovnútra dáme ošúpané mesiačiky pomaranča aj citróna a dva plátky masla. Kapra položíme na varešky.
Koreňovú zeleninu si ošúpeme a nakrájame. Všetku okrem zemiakov si v miske zmiešame, posolíme, posypeme rascou, olivovým olejom a prenesieme na jednu stranu pekáča, po jednom boku ryby. Ošúpané a nakrájané zemiaky tiež posolíme, posypeme rascou, čerstvou pažítkou, olivovým olejom a prenesieme na druhý bok ryby. Na zeleninu položíme cca 4 plátky masla.
Celé to podlejeme asi 1,5dl vody a dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov na 30 minút. Potom stiahneme teplotu na 200 stupňov a ideme kapra obrátiť.
Toto je kľúčový moment, a to otočiť kapra na druhú stranu. Postupujte opatrne, pomocou dvoch drevených plochých varešiek alebo podberáku. Zboku kapra zašlite podberák zvrchu prichyťte kožu vareškou, opatrne si ho postavte na chrbát akoby "na kant" pritiahnite k sebe a už len položte. Dávajte pozor, aby sa kapor neroztrhol. Chce to trošku šikovnosti, ale dá sa to zvládnuť. Kožu opäť pokvapkajte olivovým olejom, posypte koreninami a posoľte. Zeleninu tiež prehoďte, zospodu na vrch, zvrchu na spodok 🙂 Nechajte piecť do zlatista cca 1/2 hodiny. Ten čas pečenia je potrebný, aby bol kapor dobre prepečený, keďže sa pečie celý. Hotového krájame na pásiky a podávame s citrónom. Jeho maslová chuť si ho doslova vyžaduje. Dávajte pozor, každá rúra pečie inak, ukazovateľ je koža kapra, nesmie zhorieť. Pečieme bez ventilátora, pretože vysuší zemiaky aj kapra.
Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Mojho staromodneho muza na toto na vianoce neukecam, ale v roku toto musim, ale ze fakt musim vyskusat. Slinky mi tecu uz len pri citani receptu
Mozem to skusit aj so pstruhom? Dakujem
Výborný recept veľmi nám to chutilo