V špajzi sa na mňa usmievala ešte posledná tekvica z jesene. Tekvice sú skvelé v tom, že aj dva mesiace vydržia v chladnejšej špajzi bez zmeny. Tak si vravím, že niet lepšej príležítosti na otvorenie kvalitného vínka. Výborné krémové rizoto ako zo slnečného talianska s farebných zimným módom. Jednoduché jedlo, ktoré prekvapí lahodnou krémovou chuťou s dozvukom vyzretého parmezánu a rozvinutým buketom lahodného vínka. Navyše, jedlo to výborných zdrojom rastlinnej bielkoviny.
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 10 minút |
Doba varenia |
30 minút |
|
|
V špajzi sa na mňa usmievala ešte posledná tekvica z jesene. Tekvice sú skvelé v tom, že aj dva mesiace vydržia v chladnejšej špajzi bez zmeny. Tak si vravím, že niet lepšej príležítosti na otvorenie kvalitného vínka. Výborné krémové rizoto ako zo slnečného talianska s farebných zimným módom. Jednoduché jedlo, ktoré prekvapí lahodnou krémovou chuťou s dozvukom vyzretého parmezánu a rozvinutým buketom lahodného vínka. Navyše, jedlo to výborných zdrojom rastlinnej bielkoviny.
|
Čo budeme potrebovať
- 1 ks malá tekvica taká do ruky
- 1 ks malá červená cibuľa alebo pór
- 1/2 ks mrkva
- 1 strúčik cesnak
- 1 350 ml šálka ryža caneloni alebo arborio
- 1 PL červená šošovica
- 1 deci biele víno
- na dochutenie maslo, parmezán, soľ, citrónová šťava, bylinky
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Tekvicu bežne nešúpeme, len umyjeme a rozkrojíme na štvrtiny. Dáme ju do parného hrnca upariť 8 minút, stačí jej naozaj málo. Môžete ju aj v rúre upiecť.
- Do kanvice si dáme zovrieť vodu. Po celý čas varenia nám spraví výbornú službu, neprestane var v jedle.
- Cibuľku si nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji cca dve minútky. Medzitým si ošúpeme mrkvu a nastrúhame ju najemno priamo do hrnca k cibuľke. Prelisujeme jeden cesnak, zamiešame a pol minútky necháme prepojiť chute. Medzitým si pod teplou vodou viackrát premyjeme ryžu so šošovicou a pridáme do hrnca. Prilejeme vínko, horúcu vodu tesne nas, ligurčekovú, zelerovú alebo inú vňať a necháme variť.
- Pravidelne miešame a pravidelne dolievame vodu, aby sa ryža neprilepila. Varíme odokryté asi 20-30 minút stále miešajúc.
- Medzitým si uparenú tekvicu rozmixujeme na pyré. Do mäkkej ryže vmiešame pyré, vhodíme kus masla, nastrúhame parmezán, dochutíme soľou, kvapkou citrónovej šťavy a môžete pridať aj bylinky.
Poznámka k receptu
TIP: Do rizota môžete na záver rozmrviť aj kúsky bryndze, alebo nivy. Vnútro tekvice nevyhadzujte, jadierka dodajú výbornú chuť do vývaru.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dnes som robila toto skvele rizoto,Skvela chut ani by som neverila ze rizoto moze byt tak chutne aj bez masa.Dakujem za receptik.
Dnes som robila tekvicove rizoto podla Vasho receptu (okrem vina, to som zial doma nemala) a chutilo aj priatelovi, ktory je prudko masozravy 🙂
Dakujem za super recept!
Perfektne rizoto, velka mnamka, odporucam 🙂
Veľmi dobrý receptík, páčilo sa mi, že do rizota išlo viac ingrediencií, najmä tá červená šošovica! Chutil veľmi dobre!