Zimná dávka antioxidantov a vitamínov 🙂
V zime varím vždy trochu inak, volím inú skladbu surovín. Naše telo potrebuje zahriať, potrebuje dávku antioxidantov a ten správny pomer bielkovín, aby dokázalao "prečkať" dobu bez slnečnej energie a vitamínov z pôdy. Prečo tieto suroviny : > červená šošovica - zahrieva organizmus > cvikla - tzv. krvavé zlato, vysoké antibiotické a antiseptické úcinky > ovsené vločky - v kombinácii so zeleninou a obilovinou sa menia na dokonalú bielkovinovú náhradu mäsa, plus obsahujú celý rad vitamínov a dokonca kyseliny listovú a pantoténovú > mrkva - vždy ju pridávam do akýchkoľvek rajčinových pokrmov, nakoľko je zásadotvorná a znižuje kyselinotvorné rajčiny. okrem toho znižuje cholesterol, obsahuje celý rad vitámínov a je vhodná pre kojace, nakoľko zvyšuje laktáciu > cesnak - prírodné antibiotikum, vždy ho prihodím > rajčiny - veľká zásobáreň antioxidantov, znižujú cholesterol, obsahujú vysoké percento vitamínu K a sú nizkokalorické. > maslo - na záver, pomáha zelenine, aby dodatočne aktivovala iné vitamíny zo zeleniny
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 5 min. |
Doba varenia |
30 min. |
|
|
V zime varím vždy trochu inak, volím inú skladbu surovín. Naše telo potrebuje zahriať, potrebuje dávku antioxidantov a ten správny pomer bielkovín, aby dokázalao "prečkať" dobu bez slnečnej energie a vitamínov z pôdy. Prečo tieto suroviny : > červená šošovica - zahrieva organizmus > cvikla - tzv. krvavé zlato, vysoké antibiotické a antiseptické úcinky > ovsené vločky - v kombinácii so zeleninou a obilovinou sa menia na dokonalú bielkovinovú náhradu mäsa, plus obsahujú celý rad vitamínov a dokonca kyseliny listovú a pantoténovú > mrkva - vždy ju pridávam do akýchkoľvek rajčinových pokrmov, nakoľko je zásadotvorná a znižuje kyselinotvorné rajčiny. okrem toho znižuje cholesterol, obsahuje celý rad vitámínov a je vhodná pre kojace, nakoľko zvyšuje laktáciu > cesnak - prírodné antibiotikum, vždy ho prihodím > rajčiny - veľká zásobáreň antioxidantov, znižujú cholesterol, obsahujú vysoké percento vitamínu K a sú nizkokalorické. > maslo - na záver, pomáha zelenine, aby dodatočne aktivovala iné vitamíny zo zeleniny
|
Čo budeme potrebovať
- 1/2 ks mrkva nastrúhaná
- 1/3 ks cvikla nastrúhaná
- 10 ks cherry rajčiny v zime majú celkovo rajčiny menšiu sladivosť, no cherry majú vyššiu koncentráciu
- 1 PL červená šošovica
- 400 gram rajčiny v konzerve príp. nahradiť pretlakom
- 1 PL ovsené vločky
- 1 strúčik cesnak
- 1 list čerstvá bazalka
- 600 ml voda
- 1 PL maslo
- 1 PL med
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Do kanvice si dáme zovrieť 1,5 litra vody. Mrkvu a cviklu nastrúhame nahrubo do hrnca, aby sa uvarili domäkka a pridáme všetky ostatné hlavné ingrediencie.
- Dochutíme drvenou rascou a tymiánom, zalejeme vriacou vodou a varíme 20 minút. Následne polievku rozmixujeme, aby sme ju mali hodvábne krémovú.
- Polievku dochutíme maslom, medom, soľou a podávame buď s kopčekom parmezánu, nastrúhaným ementálom, alebo kopčekom kyslej smotany, príp. creme fraiche, alebo sladkou smotanou.
Poznámka k receptu
TIP : Vždy všetko solím až na záver, nakoľko varom soľ stráca na intenzite, a potom jej musíte dať oveľa viac.
Ak máte výrobník mlieka alebo polievkovar, môžete polievočku uvariť v ňom.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Táto polievočka je úžasná, vyskúšala som ju vo Vitamilku a tá krémovosť, farba a chuť… mňamky
Ďakujem za skvelý recept
Chcela by som vyskusat, ale nemam Vitamilk. Cize vsetko spolu varim do zmaknutia?